Lidí trpících diabetem neustále přibývá. Jaká jsou rizika?

9. listopad 2018

Diabetiků přibývá. Počet lidí s touto diagnózou letos přesáhl milion. Podle expertů za to může i nezdravý životní styl.

Lidé žijící s diabetem prvního typu musí tělu několikrát denně dodávat inzulin. Daleko větší problém ale z pohledu lékařů představuje diabetes druhého typu. Ten, za který může mimo jiné i nezdravý životní styl.

Do 20 let se počet cukrovkářů téměř zdvojnásobí. Hýbejte se a jezte zdravě, doporučuje uznávaný diabetolog

George Grunberger

Jeho americká kariéra je mimořádná a jeho oborem je endokrinologie, metabolismus a diabetologie. „V USA je to jedna specializace,“ vysvětluje George Grunberger a souhlasí s názorem, že diabetes je celosvětovým problémem.

Diabetiků každoročně přibývá. V roce 2015 jich bylo necelých 957 tisíc, loni o 40 tisíc víc. Nárůst představuje vážný problém. Diabetikům, především těm nedostatečně léčeným, hrozí celá řada dalších komplikací. „U pacientů s diabetem roste také výskyt maligních onemocnění, tedy nádorů nebo rakoviny,“ říká diabetolog Milan Kvapil.

Rostoucí počet diabetiků znamená také větší zátěž pro systém zdravotní péče. Je potřeba rozdělit péči o diabetiky mezi specialisty a praktické lékaře. To by měla zajistit vznikající dohoda mezi praktiky a Českou diabetologickou společností.

Spustit audio