Lidé ve Velké Dobré se mohli dotknout Stanleyova poháru

21. červenec 2011
Zblízka

Velká Dobrá leží čtyři kilometry jihozápadně od Kladna. Archeologické průzkumy tu v létě 2010 prokázaly přítomnost předvěkých lidí už před 400 tisíci lety a včerejší průzkum Radiožurnálu na témže území zaznamenal druhou přítomnost nejslavnější hokejové trofeje světa během posledních pěti let – Stanleyova poháru.

Před kulturním domem ve Velké Dobré právě zastavil růžový kabriolet z roku 1974. Z jeho předního sedadla vyskakuje místní rodák, zamává přítomnému davu fanoušků a spěchá na pódium sálu uvnitř budovy, kde hledišti ukazuje nejslavnější hokejovou trofej.

„Dovolte mi přivítat vás v kulturním domě na oslavě, která se zde podaří jednou za pět let. Jsme tomu rádi. Doufejme, že nebudeme čekat a že se tu Stanleyův pohár objeví už příští rok. Přejeme Tomášovi, aby se mu v novém klubu dařilo,“ říká na pódiu starosta Zdeněk Nosek.

Přišla tisícovka fanoušků

V kulturním domě a jeho těsné blízkosti je asi tisícovka fanoušků, což jsou téměř dvě třetiny celkové populace obce.

„Jsem rád, že lidi přišli, a jsem rád za jejich podporu. Mám radost, že za mnou všichni stojí. Je všední den a lidé si udělali čas – to je paráda,“ popisuje své dojmy Tomáš Kaberle, který vzápětí přebírá od zástupců obce dary v podobě štítu a meče, aby se mohl postavit útočníkům v plné zbroji. Dárky však záhy odkládá a podepisuje první kartu se svou fotkou a zapózuje u stříbrného poháru.

Na Stanleyův pohár se nesahá

Téměř hodinu se fronta na podpis v sále ani nepohnula, navíc je stále větší vedro. Tomáš Kaberle však dál dodržuje stejný postup – pozdrav, podpis, fotografie s pohárem, rozloučení. „Když se tu potím, tak jde vlastně o součást tréninku. Je horko, ale užívám si to,“ říká s úsměvem známý hokejista.

Po třech hodinách už se neodvratně blíží mé setkání s věhlasným pohárem. Ještě přede mnou se této chvíle dočká tatínek s malým synkem. „Je to spíš pro syna. Přivedl jsem ho sem, aby měl motivaci a snažil se něčeho dosáhnout, protože také hraje hokej a Tomáš Kaberle je ikona,“ vysvětluje otec.

Jak se ti líbí pohár? Chtěl bys ho někdy vyhrát? „Jo,“ odpovídá kluk rozhodně s tím, že hraje za HK Lev Slaný. To už však koulí očima na Tomáše Kaberleho, který mu podepisuje přinesenou kartičku. Klučík pak jde okolo poháru, ale sáhnout na něj nechce. Prý to přináší smůlu.

Této pověry se nebojím, a tak natáhnu ruku k trofeji, abych se jí dotkl. Na chvíli se zarazím, protože vidím, jak si mě prohlíží zámořská ochranka. Zřejmě však usoudí, že jako hokejista už Stanley Cup stěží vyhraji, a tak se usměje a se zdviženým palcem mi dává svolení.

Mé jméno nikdy na poháru vyryto nebude, ale můj otisk tam je. Zdalipak tam ještě bude, až ho za pět let někdo z klanu Kaberle zase přiveze do Velké Dobré?

Tomáš Kaberle bude v pondělí 25. července dopoledne Hostem Radiožurnálu. Jak si užil oslavy zisku Stanleyova poháru? Jak těžké bylo, když po 11 letech opustil dres Toronta? A má ve slavné hokejové rodině občas místo i jiný sport? I na to se moderátor Petr Král zeptá mezi 10. a 11. hodinou hokejového obránce Tomáše Kaberleho a ptát se můžete i vy.


Zvětšit mapu polohy obce Velká Dobrá a kulturního domu

autor: pka
Spustit audio