Lidé se mě ptají na různé podezřelé adresy, říká autor původce Estébáckou Prahou

28. březen 2014

Dlouhá léta byla místa, kde operovala Státní bezpečnost, přísně tajná. Ani téměř čtvrt století po pádu komunistického režimu o nich však stále mnoho nevíme. Přitom jen na území Prahy je takových lokalit přinejmenším sto. Do pátrání po nich se před časem vydal historik z Vojenského historického ústavu Prokop Tomek. Výsledkem je ojedinělý průvodce Estébáckou Prahou, který vyšel letos v březnu.

Práce na průvodci byla poměrně obtížná. Ve spisech Státní bezpečnosti se totiž mnoho o místech, která Státní bezpečnost využívala jako své vyšetřovny, ubytovny nebo konspirační byty, nedočtete. Stejně je to i s kusou obrazovou dokumentací.

Pracovištěm StB byla celá Praha

„V menších městech šlo takzvaný propůjčený byt utajit jen těžko, ale anonymita velkého města využívání takovýchto prostorů umožňovala,“ vysvětluje Prokop Tomek, proč se k propůjčování bytů pro potřeby sledování osob či výslechů uchylovali především obyvatelé Prahy.

Žádný systematický plán lokalit podle Prokopa Tomka asi neexistoval, rozhodující byly zřejmě jen aktuálně se vyskytující příležitosti. Kromě všeobecně známé centrály v Bartolomějské ulici byla klíčovou lokalitou budova dnešních studentských kolejí v Thákurově ulici v Dejvicích.

Oblíbili si zejména Bubeneč

„V prvním patře byly dokonce vytipované kanceláře, které byly určeny jako možná kulometná hnízda pro případ, že by někdo chtěl budovu napadnout,“ přibližuje vojenský historik význam dejvické centrály.

Po roce 1989 se v kotelně budovy v Thákurově ulici zase hromadně likvidovaly tajné dokumenty. Další klíčovou lokalitou byla Bubeneč, kde byly Státní bezpečností obsazeny i celé ulice. Pro své potřeby StB využívala i dva zámecké objekty – Vinoř a Koloděje.

Čtěte také

Odkud v Praze Státní bezpečnost rušila vysílání Svobodné Evropy nebo jaký je příběh slavné budovy v Bartolomějské ulici, prozradil Prokop Tomek v rozhovoru se Zuzanou Burešovou.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchívu.

autor: and
Spustit audio