Lidé na Vysočině si připomínají 17. listopad před pětadvaceti lety

17. listopad 2014
Zprávy z

Nejrůznějšími formami si lidé na Vysočině připomínají výročí sametové revoluce. Studenti vysokých škol v Praze na Národní třídě tehdy pomysleně odstartovali společenské změny. Komunistickou stranou ovládaný stát se změnil ve svobodnou a demokratickou společnost.

V Jihlavě se koná hned několik koncertů. Pražští studenti v čele s nevidomým Romanem Žaludem zvou na osmnáctou hodinu do kostela Povýšení sv. Kříže na koncert písní Karla Kryla. Právě Karel Kryl je podle šéfa odboru kultury jihlavského magistrátu Tomáše Koukala symbolem revoluce. „Před dvaceti lety jsme tu měli Martu Kubišovou. Říkali jsme si, kdo je s tou revolucí tak propojený, je to Karel Kryl, kterého ale už bohužel nepozveme,“ řekl Koukal.

Ve stejném čase, tedy v 18:00 hodin, začíná v jihlavském domě kultury další koncert, který obstarají žáci základní umělecké školy. Představí se symfonický orchestr a dechový orchestr TUTTI.

Například v Třešti na Jihlavsku se místní sejdou na lampionový průvod. Začíná v půl šesté a vyrazí od domu dětí a mládeže.

autoři: mik , jak , lam
Spustit audio