Lidé na Hvaru se bouří proti festivalu gayů

5. červenec 2006
Vysílání v Chorvatsku 2009

Obyvatele Hvaru šokoval úmysl uspořádat na jejich ostrově festival gayů. Autobusová doprava ze Splitu podražila. Stavba mostu na Pelješac se možná zdrží. U Jadranu má ve čtvrtek svítit sluníčko a teploty se budou pohybovat od 27 do 32 stupňů.

Lidé na Hvaru se začali bouřit proti plánovanému setkání homosexuálů. Mezinárodní organizace Happy gay holidays plánuje v srpnu zorganizovat velký evropský týden gayů na chorvatském ostrově Hvar. Přestože hoteliéři takový plán podporují, s výhradami se ozývají někteří obyvatelé a představitelé církve. Tvrdí, že zisk a materiální profit nemohou nahradit morálku. Starosta Hvaru Pjerino Bebič ale říká, že u nich jsou všichni hosté, kteří neporušují zákony, vždycky vítaní.

Provozovatelé autobusové dopravy zdražili jízdenky na trase Split - Zagreb. Jedna cesta tak přijde na 154 kuna. Za zpáteční lístek zaplatíte 244 kuna bez rozdílu, jestli jedete po dálnici nebo po staré silnici. Mírné zdražení se dotklo i trasy Split - Dubrovník, kde by cena jízdenky neměla převýšit 100 kuna.

Sarajevští novináři zpochybňují plánované termíny stavby pelješackého mostu. Dálniční systém má spojit přes Pelješac Terst s Řeckem. Jak napsal sarajevský list Oslobodenija, na místě budoucí stavby ale stále nejsou žádné stroje a chybí i označení o konání stavby. Slavnostní výkop přitom byl už v listopadu loňského roku. Chorvatská vláda má do stavby investovat 300 milionu eur.

Počasí: Ve čtvrtek 6. července bude u chorvatského Jadranu svítit sluníčko a teploty vystoupí až na 32 stupňů. Rekreanty tedy čeká další parný den.

S klidným mořem mohou počítat v noci jachtaři, má být na stupni 1-2. Přes den bude vát ve střední a jižní části Jadranu jihovýchodní vítr silou do 14 uzlů. Viditelnost máme hlášenou 10-20 kilometrů, na otevřeném moři místy jen 4-10 kvůli mlžnému oparu.

autor: leš
Spustit audio

Více z pořadu