Lída Rakušanová: Bezzubé sankce?

25. únor 2022

Z noční můry je realita: Dobýváním Ukrajiny předvádějí ruská vojska světu, jak si kremelský vůdce představuje 21. století. Jako prostor, kde vládne místo respektu k mezinárodnímu právu a řešení konfliktů dialogem brutální právo silnějšího. Ze zákulisí mu přitom fandí čínští soudruzi.

Že si invazi do sousední země může dovolit, věděl Putin předem. Nikoli doslovně, ale naprosto zřetelně mu Západ dával najevo, že kvůli Ukrajině s ním do ozbrojeného konfliktu nepůjde.

Čtěte také

A aby to alianční státy snad nenapadlo ani dodatečně, připojil Putin ve čtvrtek nad ránem k oznámení své „speciální vojenské operace“ temnou výhrůžku, že kdo se mu do ní bude vměšovat, musí počítat se strašlivými „následky, které ve své historii nikdy nezažil“. Což zní z úst vládce nad kremelským jaderným arzenálem věru jednoznačně.

Sankcemi, „jaké tu ještě nebyly“, hrozily státy EU a NATO Vladimiru Putinovi, když se v uplynulých týdnech snažily odradit ho od invaze. Marné to bylo možná i proto, že všichni ti politici z nejvyšších pater západních mocností, kteří se v Kremlu vystřídali, přitom evidentně nebyli schopni obsah zamýšlených sankcí konkretizovat.

Jedna světlá stránka

Kdyby tomu bylo jinak, museli bychom ve čtvrtek večer z úst amerického prezidenta slyšet jasně formulovaný výčet opatření, z nichž by bylo na prvním místě odstřihnutí Ruska od bankovního systému SWIFT, což by ruským subjektům znemožnilo obchodovat se zahraničím. Místo toho hovořil prezident Joe Biden povšechně o řadě bank, které se Rusku uzavřou, což prý bude možná pro Moskvu i bolestivější než SWIFT.

Čtěte také

Na jeho zařazení do údajně nejtvrdších opatřeních proti Rusku, od finančních trhů přes energetiku až po dopravu a obchod, se ve čtvrtek zatím nedohodli ani lídři států EU. Je to totiž dvojsečná zbraň, která by se dotkla i západních věřitelů. Kromě toho se proti ní Rusko snaží už delší dobu vyvinout alternativní bankovní systém. Nehledě na to, že by mu v nouzi nejspíš ochotně pomohla Čína.

Faktem v každém případě je, že aby sankce Rusko opravdu bolely, budou vzhledem ke komoditám, na jejichž dodávkách z Ruska je Evropa závislá, nezbytně bolet i každého z nás. Když nic jiného, tak dalším zvýšením inflace.

Lída Rakušanová

Jednu světlou stránku ale současná situace přece jen má: Jsme svědky doposud nevídaného semknutí celého západního bloku, Severoatlantické aliance i Evropské unie.

Především ale zasypává Putinova bezpříkladná agrese příkopy i u nás doma. Odsuzují ji všichni včetně tradičně proputinovského prezidenta Miloše Zemana i Tomia Okamury (SPD), který si tváří v tvář ukrajinské tragédii odpustil i obvyklou protiuprchlickou agitaci. Až to vypadá, jako bychom byli na jedné lodi. Prozatím.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu       

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.