Libuše Niklová. Její hračky se staly symbolem designu 60. let

Libuše Niklová, světově uznávaná návrhářka hraček z umělé hmoty, se narodila 1. dubna 1934 ve Zlíně. Vystudovala zcela nový obor tvarování plastických hmot na Státní uměleckoprůmyslové škole ve Zlíně a Uherském Hradišti. Po několikaletém působení v břeclavském Gumotexu se vrátila do rodného kraje a po zbytek života působila ve Fatře Napajedla. Její plastové hračky se staly symbolem designu 60. let, zejména černý kocour s ohebným trupem.

K této inovaci použila Libuše Niklová měchovou trubici ze splachovací nádržky. Za svého černého kocoura získala v roce 1964 ocenění Zlatý kahan a medaili Libereckých výstavních trhů.

Dalším významným počinem Libuše Niklové byl dětský sedací nábytek ve tvaru zvířátek. Červený buvol, modrý slon nebo žlutá žirafa patřili k dětství několika generací. Na umělé hmotě ji fascinovala lehkost, ohebnost, všestrannost a univerzálnost. Tyto vlastnosti se snažila propojit s nekonečností dětské imaginace. Libuše Niklová získala celkem devět patentů a tři národní průmyslové vzory.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

Spustit audio

Související