Libor Dvořák: Zásah ruských silových složek byl v Beslanu katastrofální

3. září 2018

V severoosetském Beslanu končí třídenní tryzna za 335 obětí teroristického útoku na beslanskou základní školu 1. září 2004.

Při slavnostním nástupu žáků na shromáždění zaútočilo čečenské teroristické komando a zajalo 1128 rukojmích, které pak do 3. září drželo ve školní tělocvičně. Poté se mezi teroristy a příslušníky ruských silových struktur odehrál boj, jehož výsledek byl strašlivý – 334 mrtvých civilistů, z toho 186 dětí.

V Beslanu první smuteční akce začala v sobotu v 9.15, tedy ve chvíli, kdy se před 14 lety na školním nádvoří ozval první teroristický výstřel. Jen během soboty školní areál navštívilo na 2 tisíce lidí, kteří sem přicházeli s květinami, zapálenými svíčkami a fotografiemi obětí.

Mimochodem – na školní nádvoří jeho návštěvníci přinášeli také hračky a vodu, kterou teroristé dětem po celou dobu krutého zajetí nedopřáli. Stovky lidí od soboty až do dneška přicházely na beslanský hřbitov Město andělů, kde jsou mrtví z této apokalypsy pochováni.

Moskva si severoosetskou tragédii připomíná až dnes, v oficiální Den památky obětí terorismu, zavedený v Rusku necelý rok po beslanské tragédii. V ruské metropoli se počínaje polednem odehrála řada oficiálních vzpomínkových aktů, a to bez velké pozornosti státních médií. Není divu: právě nejmasovější teroristické útoky v prvních deseti letech čečenských válek patří v nejnovějších ruských dějinách mírně řečeno k nejproblematičtějším.

Temné pozadí

První v řadě byla Basajevova pětidenní akce v Buďonnovsku uprostřed června 1995, tedy krátce po vypuknutí první čečenské války. Slavný polní velitel přivedl do jihoruského města, vzdáleného 150 km od čečenských hranic, až dvě stovky bojovníků, společně s nimi zajal na 1500 lidí v buďonnovské nemocnici a po pěti dnech zase beztrestně odtáhl.

Tento bezpochyby trestuhodný teroristický útok na druhé straně otřásl ruským sebevědomím – a to natolik, že o rok později Rusko s Čečenskem podepsaly mírovou dohodu. Pravda, druhé čečenské válce po Putinově nástupu k moci to nezabránilo.

Beslanskou tragédii předznamenal jiný teroristický útok čečenských separatistů. 23. října roku 2002 přepadlo asi čtyřicetičlenné čečenské komando moskevské divadlo na Dubrovce, a to přímo během představení.

Ozbrojenci se tenkrát zmocnili 850 rukojmí. Opět žádali odchod ruských jednotek z Čečenska a uznání jeho nezávislosti. Třetí den krize speciální jednotky do divadelního sálu se zajatci napustili dosud neznámý plyn. Výsledkem bylo 130 mrtvých, jimž lékaři neuměli pomoci.

Studio 68. Rusista a redaktor Českého rozhlasu Libor Dvořák

Podobný průběh měl samotný Beslan, jen s tím rozdílem, že jeho následky byly ještě hrozivější. Všechny tyto tři masové teroristické útoky spojuje fakt, že jejich pozadí je velmi temné a že zejména zásah ruských silových složek byl jak na Dubrovce, tak hlavně v Beslanu katastrofální.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.