Libor Dvořák: Prezident Lukašenko, který nezavedl v zemi karanténu, prodělal koronavirus

29. červenec 2020
Běloruský prezident Alexandr Lukašenko při návštěvě útvaru vojsk ministerstva vnitra

Skoro senzační zpráva přichází z Minsku.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko, který patří mezi největší zpochybňovače koronavirové pandemie na světě, podle dobrozdání lékařů onemocnění covid-19 sám bezpříznakově prodělal.

Čtěte také

Oznámil to on sám při návštěvě útvaru vojsk ministerstva vnitra č. 3214.

„Velice se omlouvám za svůj hlas. Poslední dobou mi nezbývá než hodně často mluvit. Nejpodivuhodnější ovšem je, že před sebou máte člověka, který takříkajíc za stálého provozu dokázal přemoci koronavirus. Bez příznaků. Alespoň lékaři včera dospěli k takovému závěru,“ řekl běloruský prezident podle státní informační agentury Belta.

Dál pokračoval v tom smyslu, že 97 procent běloruského obyvatelstva tuto nakažlivou chorobu prodělává bez symptomů. „Chvála bohu jsem se nakonec také dostal do tohoto zlatého fondu našeho Běloruska,“ dodal ještě Lukašenko. Vskutku zajímavá slova od člověka, který pandemii tak dlouho v podstatě odmítal brát na vědomí a jako protilék svým spoluobčanům doporučoval vodku, ruskou lázeň a zemědělské práce.

Další čtyři kandidáti

Jaká jsou ale oficiální čísla běloruského ministerstva zdravotnictví? Doposud bylo zaregistrováno 67 366 nakažených a 543 zemřelých – při počtu obyvatel srovnatelném s obyvatelstvem naší země. Přesto přese všechno žádná plnohodnotná karanténa nebyla vyhlášena a třeba nejvyšší fotbalová soutěž možná jako jediná na světě pokračovala dál.

Čtěte také

Zrušena nebyla ani vojenská přehlídka u příležitosti dne vítězství 9. května. Když se během jediného týdne sešlo pod požadavkem zavedení karanténních kroků 150 tisíc podpisů, „baťka“ plně v intencích své furiantské rétoriky lapidárně poznamenal: „Povykovat můžete, ale co budeme žrát?“ Nu a nakonec počátkem tohoto měsíce vyhlásil vítězství lidu nad pandemií. Věru podivuhodný výčet fakt – a to v okamžiku, kdy do důležitých prezidentských voleb, jež budou přinejmenším zajímavé, zbývá půldruhého týdne.

Je samozřejmě otázka, proč se běloruský prezident právě v tomto okamžiku k něčemu takovému přiznal, ale jako nejpravděpodobnější se jeví, že by se to stejně nepodařilo utajit a výsledná škoda by byla horší, než když prezident musí doslova lézt ke křížku.

Ostatně prezidentské volby: k těm byli kromě dosavadní hlavy státu připuštěni další čtyři kandidáti, aby alespoň zdání nějaké demokracie bylo přibližně představitelné.

Libor Dvořák

Zřejmě nejlepšího výsledku mezi Lukašenkovými protikandidáty dosáhne žena populárního a nyní vězněného blogera Sergeje Tichanovského Svjatlana, ale že by snad 26 let vládnoucího Lukašenka mohla porazit, se zdá nepravděpodobné. O to se jistě postarají jak volební komise, tak represivní aparát země, za jehož představiteli prezident se svým překvapivým zjevením přišel.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio