Libor Dvořák: Kdy zaberou ekonomické sankce Evropské unie uvalené na Rusko?

6. srpen 2022

Pár čísel úvodem: Nejrůznějším sankčním postihům v Rusku je dnes vystaveno 1212 fyzických osob včetně Vladimira Putina samotného. Patří sem především lidé z jeho nejbližšího okolí, kam je třeba zahrnout i rodinu. Totéž se přirozeně týká i většiny oligarchů. Pokud jde o celé kooperace a velké firmy, je jich celkem 108. Tolik ekonomických sankcí proti jediné zemi nebylo ve světových dějinách aktivováno ještě nikdy.

Hlavní otázkou v tuto chvíle je, kdy zaberou, protože do důsledku se tak zatím rozhodně nestalo. Unijní „ministr zahraničí“ Josep Borrell je přesvědčen, že tato západní ekonomická opatření už jsou v ruském národním hospodářství znát, a to významně. „Ruská výroba už poklesla o 10 % a bude hůř. Rusové zažijí nejhorší recesi od konce druhé světové války,“ je přesvědčen význačný evropský politik.

Čtěte také

Tento závěr mimo jiné potvrzuje výzkum odborníků z americké Yaleské univerzity. V tom se konstatuje, že od začátku války se ruský dovoz prakticky zhroutil a že země se potýká s neřešitelnými problémy v zabezpečování důležitých subdodávek a špičkových technologií.

„Ruská domácí výroba se ocitla v naprostém úpadku, protože se jí nedostává možnosti nahradit ztracené zahraniční podniky (a těch, včetně globálních hráčů, z Ruska odešlo na tisíc), jejich produkci, ale také profesionály, kteří zemi opustili,“ konstatuje tato zpráva a připomíná, že právě odchod zahraničních firem a společností znamenal ztrátu výrobních kapacit zajišťujících asi 40 procent ruského HDP.

Ruský státní rozpočet je poprvé za dlouhou dobu deficitní a kremelské finance „jsou v podstatně horším stavu, než se obecně předpokládá“, praví ten stejný dokument.

Sankce nic nezmění

Ruská reakce na podobné zprávy byla předem očekávatelná. Aby svým občanům dokázaly opak, uchylují se ruské úřady k poměrně průhledným fíglům. Yaleská zpráva k tomu říká: „Po vpádu na Ukrajinu Kreml stále častěji volí taková statistická čísla, která pomíjejí znepokojivé ukazatele, a vybírá jen ta, která vypadají příznivě.“

A ještě jeden závěr, ke kterému tentokrát dospívá studie Německého ústavu mezinárodních vztahů a bezpečnosti:

„Poraženecké titulky v některých západních médiích o tom, že ruská ekonomika se vzpamatovává, jednoduše neodpovídají skutečnosti… Důsledky sankcí se teprve začínají projevovat – problémy odběratelsko-dodavatelských vztahů sílí a poptávka klesá… V dlouhodobé perspektivě se dá předpokládat, že budoucí ruská ekonomika bude pro přerušení značné části ekonomických a technologických vztahů se Západem také primitivnější.“

Libor Dvořák

Veškeré západní odhady a prognózy se ale na druhé straně shodují na jednom: čistě politicky na podstatě ruského režimu žádné sankce nic nezmění.   

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Související