Letošní turistická sezona se v Chorvatsku vydařila

23. srpen 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Letošní turistická sezona v Chorvatsku, které se během léta stává skoro pro milion Čechů druhým domovem, se vydařila. Hoteliéři tvrdí, že tolik hostů jako letos už dlouho nepamatují. Jen v srpnu jim chybělo skoro 200 tisíc lůžek.

Obchodní ředitel největšího touroperátora na Jadran - Vítkovice Tours - Libor Šugárek říká, že Chorvatsko se stalo evropskou turistickou destinací číslo jedna a v příštím roce o něj bude nebývalý zájem. Dodal, že pro cestovní kancelář bude příští rok poměrně těžké, aby se dostala ke stejnému počtu lůžek jako letos. Chorvaté nabízejí kapacity nejdříve západoevropským kancelářím.

Nehoda chorvatského autobusu na D1
Autobus s chorvatskými studenty maturitního ročníku ze Záhřebu havaroval na dálnici D1 na cestě do Prahy. K neštěstí došlo včera odpoledne - podle policie viníkem nehody je řidič autobusu, který se dostatečně nevěnoval řízení a zezadu narazil do pomalu jedoucího kamionu. On sám stejně jako průvodkyně utrpěli vážná zranění. Několik studentů je zraněno lehce.

Ve Splitu hořelo
Krátce po 14. hodině vypukl v centru Splitu požár. Hořelo v bytě na Matoševově ulici. Jeho majitel rožnil na balkóně papriky a usnul. V okamžiku, kdy na místo dorazili hasiči, v bytě ještě vybuchla plynová bomba. Jen zázrakem nebyl při nehodě nikdo zraněn.

Doprava:
Doprava je hustá na důležitých tazích na Istrii a také na jadranské magistrále. Doprava je poměrně intenzivní i na dálnici A1, nikde ale nejsou žádné prostoje. V úterý se bude několikrát na různých místech zavírat dálnice A6 Rijeka- Záhřeb. Tunel Veliki Gložac ve 20 hodin na 15 minut a úsek mezi tunely Javorova Kosa a Čardak v půl desáté, taktéž na 15 minut.

Přechody:
Doprava je velmi hustá na výjezdu na přechodu Macelj. Velmi vytížené jsou i přechody na Istrii. Nemáme ale hlášena žádná velká čekání. Kvůli vysoké vodě na řece Muře je zavřen přechod Sv. Martin na Muře, což je směrem do Slovinska.

Trajekty plují podle řádu a nikde se na ně nečeká.

Počasí v Dalmácii:
Ve středu 24. srpna bude proměnlivá oblačnost, většinu dne však na Jadranu bude svítit slunce. Stále je možnost ojedinělých přeháněk. Povane severozápadní mírný vítr. Ranní teploty 14 až 19, denní 24 až 29 stupňů.

Prognoza za pomorce:
Upozornění: Místy se můžou na moři vyskytnout bouřky.

Většinou povane severozápadní až západní vítr 5-14 uzlů, místy až 17 uzlů. Moře bude na 1-2, odpoledne na otevřené hladině místy až 2-3. Viditelnost 10-20 km. Proměnlivá oblačnost, bude vykukovat slunce, místy ovšem stále možnost ojedinělých přeháněk.

Kurzy:
Chorvatská kuna i dnes pokračovala v mírném oslabování vůči euru. Jak tedy vypadá aktuální střední kurz Národní banky. Euro se podle něj prodává za 7 kun a 37 lip, naopak americký dolar je levnější - k mání je za rovných 6 kun a za 100 českých korun dostanete ve směnárně 25 kun.

autoři: men , Martin Ježek
Spustit audio

Více z pořadu