Letní sezona na Špičáku je připravená

23. květen 2015

Sjezdová dráha na duších nebo naučná stezka Po stopách zajíce. To jsou novinky, se kterými vstupuje do letní sezony šumavský Špičák.

Šumavský Špičák koncem května odstartuje letní sezonu a pro návštěvníky má připravenu řadu novinek. Zatímco vloni je lákala především nově otevřená rozhledna, díky které se návštěvnost areálu zvedla o 180 procent, letošní novinky ocení především rodiny s malými dětmi. Například děti od tří do zhruba deseti let tady budou mít u nástupu na lanovku k dispozici zcela nové oplocené hřiště.

„Na hřišti bude tubing, což je jízda po dráze z umělé hmoty na duších a děti se budou okolo dráhy nahoru dopravovat pohyblivým pásem. Zároveň tam bude trať pro úplně nejmenší bikery, kterým budeme zadarmo půjčovat kola, eventuálně odrážedla. Bude se tam o ně starat instruktor," popsal provozní ředitel areálu Vladimír Kasík.

Nejmenší děti si mohou také pohrát v pohádkovém domečku a v příštím roce jim tady hru zpestří i různé vodní mlýnky a podobně. Vstup do dětského hřiště je možný na jakoukoliv jízdenku na lanovou dráhu v areálu. Pokud někdo chce pouze do dětského hřiště, zaplatí vstupné 75 korun.

Špičák letos zavede děti na stopu zajíce i na rozhlednu

Kdo není příznivcem jízdy na kole, může vyrazit na pěší výlet a ani tady nebudou malí návštěvníci ochuzeni. Areál spolu s Lesy České republiky vyznačil naučnou stezku Po stopách zajíce. Vede z areálu přes vrchol Špičáku, po cestě na Rozvodí, Čertovo jezero a zpět do areálu. Stezka je dlouhá zhruba 4 kilometry a dá se zvládnout i s kočárkem. Tvoří ji deset stanovišť, na kterých je připravena vždycky jedna lehká otázka týkající se lesa, zvířátek v lese a podobně.

„Rodiče s dětmi budou mít s sebou kartičku, do které vždycky vyplní odpověď a pak jim vyjde tajenka. Tou tajenkou je jméno toho zajíce. Kdo tohle to vyplní a odevzdá v pokladně, tak pak dostane malý dárek - samolepku, pastelky, odznáček areálu atp., " vysvětlil Vladimír Kasík.

Cestou mohou návštěvníci vyjít i na rozhlednu, kde letos nově najdou panoramatické fotografie ze všech stran rozhledny. Na nich nechybí ani popisy všech vrcholů a sídel, které je z rozhledny vidět. A novinky pak samozřejmě čekají i návštěvníky samotného bikeparku. Letos tam velké množství dřevěných překážek prošlo obnovou.

„Asi tím největším lákadlem bude odbočka trati seskokem přes startovací boudu, kterou používají lyžaři a je tam odtud velmi krásný pohled do železnorudského údolí," dodal Kasík.

Letní sezona v areálu na Špičáku začíná už 30. května a lidé se mohou zúčastnit přímo také jejího slavnostního zahájení. Tento den totiž zpestří i koncert rockových kapel. Příprava celé sezony stála areál přes milion korun.

autoři: sch , en
Spustit audio