Letecké speciály přivezou do Česka zraněné Ukrajince

27. únor 2014

Dva letecké speciály přivezou dnes večer do Česka 24 zraněných Ukrajinců z Kyjeva. Letouny CASA a Airbus jsou na transport pacientů speciálně vybaveny, mohou je převážet na lůžkách. Českou pomoc zajišťuje humanitární program MEDEVAC. Je určený lidem z válkou postižených oblastí, kterým není možné zajistit léčení v místních podmínkách. Léčbu pacientů hradí ministerstvo vnitra, které uvolní zhruba 10 milionů korun.

Pacienti jsou ve vážném, až kritickém stavu. Někteří jsou ochrnutí, jiní mají mnohočetné průstřely, popáleniny nebo poraněnou lebku. Jeden z Ukrajinců má podle zdravotní dokumentace v těle až deset kulek.

„Jde o průstřely hlavy, průstřely plic, fraktury, amputace končetin. Ten pohled bude velmi těžký,“ přiznává ředitel odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra Tomáš Haišman.

Zraněné na místě vytipovali pracovníci organizace Člověk v tísni společně s českou ambasádou. „Vytipovávají to tak, že prošli všechny nemocnice na základě seznamu, který má k dispozici SOS Majdan,“ vysvětlil Haišman.

Jde o pacienty, které není možné v ukrajinských podmínkách vyléčit. V Česku se o ně postará specializovaný tým lékařů. Na jejich hospitalizaci jsou připraveny čtyři nemocnice.

Podle Tomáše Haišmana bude počet převezených Ukrajinců záležet na jejich aktuálním zdravotním stavu. „V této chvíli máme seznam, který čítá 24, respektive 26 osob, ten definitivní výběr ale proběhne podle aktuálního zdravotního stavu,“ upřesnil.

„Na léčbě střelných poranění by se dále měla podílet Ústřední vojenská nemocnice a popáleniny by mělo řešit popáleninové centrum Fakultní nemocnice v Královských Vinohradech,“ dodal ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD.

Nezvyklá situace, obvyklá zranění

Lékaři na palubě rozhodnou, do které nemocnice zraněné odvezou. Vzhledem ke zmatku, který na Ukrajině panuje, nikdo přesně neví, jaké pacienty zdravotníci na letišti ve Kbelích vyloží. Vědí ale, jaké typy zranění mohou očekávat.


Sbírka pro Ukrajinu
- Charita ČR: účet 55660022/0800, variabilní­ symbol 104
- Ukrajinská iniciativa v ČR a Ukrajinská tradice v ČR: transparentní­ účet2000537915/2010
-
Člověk v tísni: Sbírka Pomoc Ukrajině -93209320/0300;
"DMS SOSUKRAJINA"
na číslo 87777

Ve Fakultní nemocnici Motol jsou připraveni na cokoli a příjem skupiny těžce zraněných nepovažují za nic mimořádného.

„Nejsou to stovky, desítky pacientů. S jednotlivci si poradíme celkem bez problémů,“ konstatoval náměstek pro lékařskou péči Martin Holcát. Jeho slova potvrdil traumatolog Václav Kvítek z Fakultní nemocnice Motol.

„Tohle je samozřejmě věc, která se celkem často opakuje u našich civilních pacientů. Nejedená se o nic, co by vybočovalo ze škály zranění, která běžně ošetřujeme, včetně zranění střelných, kterých v poslední době přibývá,“ řekl Kvítek.

autoři: lsm , nib , ako , mch
Spustit audio