Lékaři mají nechirurgickou metodu léčení Dupuytrenovy choroby

2. únor 2017

Dupuytrenova kontraktura postihuje prsty ruky a vyznačuje se vznikem vazivových uzlů nebo pruhů, které znemožňují natažení prstů. Onemocnění je sice nebolestivé, ale značně omezuje život pacienta. Častěji se vyskytuje u mužů, a to kolem 50. roku věku, nad 75 let pak touto poruchou trpí každý druhý senior.

„Význačný francouzský lékař Guillaume Dupuytren byl první, který tuto deformitu popsal a troufl si s ní něco chirurgicky dělat,“ uvedl v Magazínu Leonardo Aleš Fibír, primář Oddělení plastické chirurgie Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Dupuytren prováděl ne odstranění tkáně, ale její přerušení. „Otázkou je, jak byl tento zásah účinný, ale na svou dobu to byl revoluční počin,“ soudí lékař.


„V dlani nad šlachou nebo prstem se objeví tkáň, která zpočátku vadí při úchopu, ale protože má tendenci se zkracovat, tak pomalu táhne prst do ohnutí a znemožňuje jeho plné natažení. V okamžiku, kdy chcete natáhnout prst, narazíte na to, že nemůžete, protože na dlaňové straně je tkáň, která prst drží ohnutý.“

Doposud se pokročilé formy Dupuytrenovy kontraktury řešily chirurgickým zákrokem. Ten ale vyžadoval několikaměsíční rekonvalescenci. „Odstraníme veškerou postiženou tkáň, ale musíme tam nechat a nepřerušit šlachy, cévy a nervy,“ popsal primář.

Lékaři mají ale nově k dispozici elegantnější postup: tuto chorobu lze léčit i pomocí injekční enzymatické terapie. Aleš Fibír použil už tuto metodu u desítek pacientů. Zpočátku si ji museli platit sami, dnes už je hrazena ze zdravotního pojištění.

„Vychází ze studií amerických vědců, kteří si dali práci s tím, že na zvířecím modelu zkoušeli schopnost kolagenázy rozpouštět určitý typ kolagenu... Klinicky to pak vypadá tak, že jsou schopni kolagen v zásadě rozpustit, a tato kontraktura odezní.“

Kolagenóza zřejmě najde v medicíně také další uplatnění. „Jsou pacienti, kteří mají něco podobného na ploskách nohou, což ztěžuje chůzi a dělá problémy v botě. V současné době ale není dostatečné množství dat na to, abychom kolagenózu schválili i pro léčbu tohoto onemocnění,“ konstatoval Aleš Fibír.

autor: anr
Spustit audio