Legendy Zikmund a Hanzelka

2. prosinec 2021, aktualizováno

Byli dva, projeli kus světa a dosáhli toho, čemu se říká nesmrtelnost. Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka. Patří k legendárním postavám české historie a 100. narozeniny Miroslava Zikmunda, které oslavil 14. února 2019, byly před dvěma lety zřejmým důvodem, proč si oba muže na Radiožurnálu připomenout. Poslechněte si životní příběh nesmrtelné cestovatelské dvojice v reportážním seriálu  Jaroslava Skalického.

Čtěte také

Cestovatel Miroslav Zikmund zemřel ve čtvrtek ve věku 102 let. Spolu s Jiřím Hanzelkou tvořili legendární dvojici, která při dvou cestách v polovině minulého století projela skoro celý svět. Na stránkách novin a časopisů, v rozhlasových reportážích a filmových dokumentech předávali své cestovatelské zážitky lidem doma, zavřeným za železnou oponou.

Autem přes poušť

Hanzelka a Zikmund se poznali v roce 1938 a byli celoživotními přáteli. Na svou první cestu do Afriky se vydali v roce 1947 s Tatrou 87, která je vystavená v Národním technickém muzeu v Praze.

Z pražských ulic dojeli do marocké Casablanky, přes Egypt a Súdán poté až do Etiopie. Autem jako první na světě pokořili Núbijskou poušť. Po překonání Afriky se přesunuli do Jižní Ameriky, kde se z Argentiny dopravili do Mexika. Tam jejich cesty na čas skončily – kvůli zranění Hanzelky i železné oponě, která jim nedovolila dostat se do USA.

Příběh Miroslava Zikmunda

Sláva cestovatelů mezitím v Československu obrovsky narostla. O 44 procestovaných zemích vzniklo několik knih, reportáží i besed. Z jejich cest Československý rozhlas odvysílal více než 700 reportáží.

Následovaly cesty do Asie a Oceánie, poté se dvojice připravovala navštívit Austrálii. Jenže přišlo období normalizace. Jejich výpravy a veřejný život tak ukončil rok 1968 a kritické pojednání o Sovětském svazu, které společně sepsali.

Čtěte také

Znovu na cestách

Znovu vyjet za hranice a vydávat knihy mohli až o dlouhých 21 let později, po pádu komunistického režimu. Hanzelka onemocněl a Zikmund tak sám navštívil Japonsko, Austrálii, Nový Zéland, ale i Sibiř nebo Srí Lanku.

Za své dílo cestovatelé obdrželi Cenu E. E. Kische a také českou medaili Za zásluhy. Rok po smrti Hanzelky v roce 2003 byl Miroslavu Zikmundovi udělen také čestný doktorát Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a Řád Tomáše Garrigua Masaryka.

Víc si o Miroslavu Zikmunndovi můžete přečíst na tematickém webu Českého rozhlasu.

Autor seriálu, reportér Jaroslav Skalický, zemřel v červenci roku 2019. V rozhlase pracoval 38 let. Poslechněte si jeho další výborné reportáže.

autor: Jaroslav Skalický
Spustit audio

Související