Ladislav Stroupežnický jako nový filmový hrdina. Režisér Hudeček o něm točí už druhý film

2. květen 2018

Stroupežnický, Nagano i další „národní poklady“. To všechno zajímá filmového režiséra Ondřeje Hudečka, který dokonce za film o Ladislavu Stroupežnickém získal nejen Českého lva, ale i cenu na Sundance festivalu. Přesto se, alespoň pokud jde o divácká čísla, Furiantovi tolik nedaří. „Krátký film Furiant není v oficiální distribuci, takže třeba Nagano je mnohem divácky úspěšnější,“ říká v rozhovoru s Lucií Výbornou Ondřej Hudeček.

Co se vim vybaví, když se řekne Ladislav Stroupežnický? Jedni zpaměti citují ze školních čítanek, druzí vzpomínají na Járu Cimrmana… a Ondřej Hudeček přichází se svým krátkým filmem Furiant. Nepředstavujte si ale žádný výchovný film. Hudeček v něm totiž mnohem víc řeší vztah mladého Stroupežnického a Jana Alše, bratra Mikoláše Alše.

Jeho Furiant má nakonec téměř tragické vyvrcholení. Z nešťastné lásky se totiž mladý hrdina pokusí zastřelit. „Vycházeli jsme z dobových materiálů a deníků samotného Jana Alše. Vyplývá z nich, že mezi oběma bylo velké pouto, velká láska,“ upozorňuje filmový režisér.

Podívejte se na ukázku z filmu Furiant:

Mysteriózní thriller

Krátký film Furiant měl úspěch, a to dokonce mezinárodní. Dokazují to i ceny, které za něj režisér nasbíral. A taky to, že už teď se plánuje pokračování: z krátkého snímku se má stát celovečerní film. A Ladislav Stroupežnický v něm bude už čtyřicetiletý.


Kdyby tenhle film viděl samotný Ladislav Stroupežnický? Jeho první reakce by asi byla hodně cholerická.

„Půjde o čistou fabulaci,“ usmívá se Ondřej Hudeček. „Zajímá mě konec 19. století. Líbí se mi doba, která je velmi podobná tomu, v čem žijeme dnes, a přitom stále dostatečně vzdálená, aby mohla být posunutá do žánru historického filmu.“

Nový film o Stroupežnickém ale rozhodně klasický historický film nebude. Ondřej Hudeček ho totiž hodlá pojmout jako mystery thriller.

„Půjde o kombinaci různých žánrů. Tématem bude Ladislav Stroupežnický, který připravuje projekt pro velkou světovou výstavu v Londýně. A nakonec všechno nepůjde podle plánu… A kdyby tenhle film viděl samotný Ladislav Stroupežnický? Jeho první reakce by asi byla hodně cholerická,“ směje se režisér.

autoři: lvb , als