Kýbl - zajímavosti z popkulturního světa

3. duben 2009

V pořadu Factory Radia Wave vám představujeme to nejnovější, co se na hudební scéně urodilo. Poprvé tady uslyšíte nově nasazené skladby do vysílání RW, pozvánky na opravdu zajímavé koncerty a také zajímavosti z popkulturního světa. Ty obstarává rubrika Kýbl jejímž tvůrcem byl tento týden Pavel Zelinka.

Label Ipecac Recordings Mikea Pattona a Grega Werckmana slaví v těchto dnech deset let fungování na hudební scéně. Za tu dobu nabídl posluchačům, kteří hledali originální muziku, desítky umělců na víc než stovce nosičů, v žánrové šíři od ambientního post rocku až po ostrý hip hop. Přejeme do dalších let mnoho vydavatelských majstrštyků.

00893117.jpeg

Chcete bubnovat ve Smashing Pumpkins? Celou dobu, co na rytmické sesli seděl Jimmy Chamberlin, to byla skutečně absurdní otázka. Po odchodu bývalého prvoligového feťáka a věrného přítele frontmana Billyho Corgana se tento sen může stát skutečností. Přihlaste se mailem do konkurzu, který Billy vyhlásil na webovkách kapely.

Dementi na pokračování. David Byrne zveřejnil jasnou odpověď na všudypřítomné internetové fámy o znovuobnovení činnosti Talking Heads. Kapela, která se rozpadla v roce 1991, koncertovala od té doby jen jednou - v roce 2002 u příležitosti uvedení do rock'n'rollové síně slávy. V rozhovoru pro Metro a další média se Byrne nechal slyšet, že nijak zvlášť netouží po reunionu: "Mezi námi bylo hodně zlé krve. Další důvod je ten, že hudebně jsme na míle vzdáleni. A peníze taky tak hrozně moc nepotřebuju." Dodejme, že Tina Weymouth v minulosti kritizovala Davida Byrna a popsala ho jako "muže neschopného obnovit přátelství".

00893142.jpeg

Minule jsme v Kýblu kritizovali firmu Google za to, že znemožní anglickým surferům přístup k velkému množství klipů umístěných na YouTube. Opačný přístup ovšem zaujala vůči čínským uživatelům, které láká ke koupi dočasným zpřístupněním víc než milionu tracků od velké vydavatelské čtyřky a to včetně zásadních indies skladeb. Tři sta milionů uživatelů je tři sta milionů uživatelů.

Víte, co se říká o pozici basáků v rockové kapele? Pokud ano, tak si o to více vychutnáte spor dvou mistrů tlustých strun Nicka Wirea z Manic Street Preachers a Garyho Lightbodyho ze Snow Patrol. Zatímco první označil severoirskou kapelu za nejnudnější spolek, který v poslední době poznal, Gary opáčil, že Manics mu dnes zní jen jako o něco míň gay Village People.

Bubeník The Cribs natočil své party pro nové album této pětice se zlomeným zápěstím. Přišel na to až po všech sessions, kdy celou dobu myslel, že se jedná jen o výron nebo vykloubení. Tak to bude asi celá deska ploužáků s metličkovým doprovodem.

Gomez před deseti roky všichni nosili na rukou. Jejich deska Bring It On získala prestižní Mercury Prize, ale od té doby se začali mírně ztrácet z dohledu. V těchto dnech jim v tichosti vychází šestá deska A New Tide. Bude někoho ještě zajímat?

00893144.jpeg
autor: Pavel Zelinka
Spustit audio