Kreml převzal žoldáky Wagnerovy skupiny v Africe

23. září 2023

Po smrti zakladatele žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina převzal přímou kontrolu nad jejími operacemi ve Středoafrické republice Kreml. Tamní prezident Faustin-Archange Touadéra v rozhovoru pro Washington Post potvrdil, že zhruba tisíc wagnerovců, kteří ve Středoafrické republice působí, tam zůstane i nadále, píše britský deník The Times.

Touadéra také uvedl, že hlavní město Bangui v září navštívili náměstek ruského ministra obrany Junus-bek Jevkurov a šéf ruské vojenské rozvědky GRU generálmajor Andrej Averjanov. Prezidentovi oznámili, že Wagnerovu skupinu teď bude řídit ruské ministerstvo obrany.

Čtěte také

Naděje Západu, že by mohl po Prigožinově smrti využít nejistoty ve válkou zmítané Středoafrické republice, se rozplynuly. Touadéra minulý týden navštívil francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který ho vyzval, aby wagnerovce ze své země vyhostil. Jedna soukromá americká vojenská firma se dokonce nabídla, že je nahradí.

Touadéra zdůraznil, že Rusové nebyli jeho první volbou, když je v roce 2018 požádal o vytlačení povstalců z metropole. „Kdyby nám tehdy chtěly poslat pomoc Spojené státy, přijali bychom ji,“ řekl prezident.

Rusko se od té doby stalo součástí všech aspektů života ve Středoafrické republice. Wagnerovci se vměšují do místní politiky a jsou obviňováni ze zvěrstev. Oblíbeným nápojem v barech se dokonce stalo pivo, které vyrábí jeden z velitelů skupiny.

Wagnerovci vytlačili Francii i USA

Wagnerovci ovládli i vydávání koncesí na těžbu dřeva a zásoby zlata v hodnotě až jedné miliardy dolarů a vytlačili z vlivných pozic v zemi bývalou koloniální mocnost Francii i Spojené státy.

Čtěte také

Odborník na Středoafrickou republiku z Mezinárodní krizové skupiny Charles Bouessel připomněl, že Západ v poslední době přestal Touadéru i wagnerovce kritizovat. Podle něj pochopil, že Wagnerovu skupinu nemůže ze země vypudit, aniž by Středoafrické republice nabídl stejnou vojenskou pomoc.

Bouessel vysvětlil, že americká soukromá vojenská firma, která Středoafričanům nabídla pomoc, není známým hráčem. Odmítl ji však jmenovat, aby nevyzradil své zdroje. Řekl jen, že ji „řídí jeden člověk, který žije ve Spojených státech a setkal se s představiteli Středoafrické republiky těsně před návštěvou Rusů“.

Wagnerovci zatím ve Středoafrické republice s vládními vojáky vytlačili povstalce z Bangui a dalších větších měst, ale ve vzdálenějších oblastech pokračují boje. Jevkurov s Averjanovem navštívili po Prigožinově smrti také Mali a Burkinu Faso, které se po převratu rovněž obrátily na Rusko.

Čtěte také

V malijské metropoli Bamaku se rezervovaný a zdvořilý Jevkurov sešel i s druhým nejvyšším představitelem nové junty v Nigeru a ministrem obrany Salifouem Modim. Naznačuje to, že i Niger možná usiluje o ruskou podporu v boji proti džihádistům, kteří jsou roztroušení po celém regionu.

Burkinu Faso Jevkurov na tiskové konferenci ujistil, že se jí Wagnerova skupina „vynasnaží pomoci“. Cesta obou mužů po Africe ukazuje, že Averjanovova vojenská rozvědka vítězí v mocenském boji o kontrolu nad Wagnerovou skupinou, který v Moskvě údajně probíhá, uzavírají londýnské Timesy.

Celý Svět ve 20 minutách najdete v audiu, připravily Gita Zbavitelová a Tea Veseláková.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.