Královéhradecká univerzita nabízí pomoc ukrajinským studentům, například formou stipendia

28. únor 2022 08:16

Univerzita Hradec Králové pomůže svým studentům ukrajinské národnosti v těžké životní situaci - poskytne jim mimořádné stipendium a nabízí i například psychologickou pomoc. Ukrajinských studentů tam teď studuje 36. Ti momentálně místo studia například řeší, jak dostat z válečné zóny do bezpečí své blízké.

„Zavolala mi maminka a řekla, že se začalo válčit u nás doma, že slyší bomby. Ten celý den si ani nepamatuji, protože to bylo úplně šílenství,“ říká Ukrajinka Olga, která třetím rokem studuje na Univerzitě Hradec Králové.

Čtěte také

Teď se však podle ní na studium vůbec nedá myslet - místo toho se bojí o tatínka, který nastupuje do ukrajinské armády a sama se snaží maminku dostat do bezpečí. Teď je podle jejích slov někde na cestě k ukrajinsko-polské hranici. „Já tam také pojedu na polskou hranici, jen prostě z druhé strany. A budu se snažit vzít maminku sem.

Olga nyní potřebuje zajistit základní podmínky pro případný delší pobyt v Česku i s maminkou. „Až náš rozhovor skončí, tak půjdu do banky. Snažíme se dostat alespoň nějaké našetřené peníze, co jsme měli. Ale je to docela těžké. V Ukrajině ve všech bankomatech došla hotovost, Takže se snažíme nějak připravit na pár týdnu v Česku. Doufám, že to nebudou roky, co nebudu mít možnost se vrátit.

Čtěte také

S první pomocí přišla hradecká univerzita - ta všem studentům ukrajinské národnosti udělí mimořádné a okamžité stipendium deset tisíc korun. Zažádat si o něj mohou jednoduchým formulářem a peníze by měli dostat obratem.

„Možnost je samozřejmě dát jim to hotově. Už máme ale zjištěno, že drtivá většina z nich má konto v českých bankách a v českých korunách, takže teoreticky by to problém být neměl. Peníze můžeme odesílat, když zohledním nějaký bankovní systém, tak věřím, že v pondělí nebo v úterý mohou mít deset tisíc korun na účtu, říká mluvčí Univerzity Hradec Králové Jakub Novák.

Čtěte také

Univerzita také nabízí psychologickou pomoc, případně možnost odložit, snížit nebo úplně odpustit platbu kolejného.

„Další úrovní pomoci v případě, že ta situace bude dál eskalovat, že budeme studijně vycházet vstříc těmto studentům. To znamená, že třeba budeme odkládat pro ně zkoušky nebo jim prodloužíme termíny odevzdání bakalářských prací, diplomových prací či seminárek, popisuje Jakub Novák.

Ve středu 2. března by pak měly vysoké školy jednat s ministerstvem školství například o možnostech ubytování studentů z ukrajinských univerzit.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související