Veřejné instituce v Královéhradeckém kraji připravují pomoc válkou zasažené Ukrajině

25. únor 2022 08:31

Královéhradecký kraj a některá města v kraji chystají pomoc Ukrajině zasažené válkou. Zároveň se připravují na případnou uprchlickou vlnu a hledají ubytovací kapacity. Nemocnice se pak chystají na případný příchod raněných.

Čtěte také

„Pokoušel jsem se spojit se starostou Černigova, bohužel nepodařilo se to, nepodařilo se spojit ani s jeho kanceláří, popisuje snahy o navázání kontaktu s partnerským městem primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek z ODS.

Stejně tak i například Náchod se snaží spojit se svým partnerským městem Ťačiv v Zakarpatské oblasti a případně poslat finanční a materiální pomoc - a stejně tak neúspěšně.

„Už od samého rána se tam snažíme dovolat. To spojení je velmi složité, emaily nefungují, bohužel se nemůžeme spojit ani se starostou, ani s radou, ani s šéfem úřadu, říká starosta Náchoda Jan Birke z ČSSD.

Pardubická radnice vyvěsila ukrajinskou vlajku na podporu tamním obyvatelům

A z druhé strany - Hradec Králové v minulosti uzavřel partnerství s ruským Kronštadtem nedaleko Petrohradu.

Podle primátora Alexandra Hrabálka z ODS to měla být cesta, jak v budoucnu uzavřít partnerství právě s Petrohradem. Teď ho chce zrušit a vyzývají k tomu i další zastupitelé. „Ačkoliv jsem byl iniciátor, tak tuto smlouvu budu iniciovat k ukončení. Udělám to na úterním zastupitelstvu.

Čtěte také

Hradec Králové má podle primátora připraveny ubytovací kapacity pro případnou uprchlickou vlnu.

„Využití ubytovacího zařízení na letišti, v podstatě je to připraveno. Není to přirozeně žádný hotel, ale poskytli bychom tam to nejnutnější zázemí třeba matkám s dětmi. Pokusili bychom se dát k dispozici nějaké městské byty, popisuje Alexandr Hrabálek.

Možnosti ubytování uprchlíků teď zjišťuje i vedení kraje.

„Snažíme se vytipovávat kapacity pro ubytování a zajištění odpovídající péče pro uprchlíky. V současnosti jsou podle zpracovaných plánů kapacity v regionu pro ubytování několika tisíc takových lidí, vysvětluje mluvčí kraje Dan Lechmann.

Čtěte také

Správa uprchlických zařízení Ministerstva vnitra už také dostala podle mluvčího Jana Pirocha stovky nabídek na ubytování pro ukrajinské rodiny po celé republice, část i z Královéhradeckého kraje. Na případný nápor raněných z válečných oblastí se připravují i nemocnice.

„Fakultní nemocnice Hradec Králové již v minulosti léčila pacienty z oblastí zasažených boji. Ředitel nemocnice jednal se zástupci chirurgických oborů, aby byli v případě potřeby dostatečně připraveni, říká mluvčí nemocnice Jakub Sochor.

Na zajištění zdravotnické péče pro raněné se podle krajského mluvčího Dana Lechmanna připravují i ostatní zdravotnická zařízení v kraji. Dále by kraj mohl zajistit i dočasnou výuku na středních školách pro ukrajinské studenty.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související