Koubský: Ruské úřady nechtějí žádnou škvíru, kudy by do země mohly pronikat západní informace

22. duben 2022

Stránky blokované správcem české národní domény CZ.NIC nebo poskytovateli internetového připojení zaznamenaly pokles návštěvnosti. V průměru o polovinu, zjistil web Investigace.cz. Většina webů si velmi rychle našla nové URL adresy a dál může fungovat pod jiným jménem. „Platí to například u serveru Aeronet nebo Protiproud. Zásadní poklesy jsou vidět i u dalších blokovaných webů, kde je propad mezi čtyřiceti a osmdesáti procenty,“ přibližuje David Slížek ze serveru Lupa.cz.

Výjimkou jsou čtyři stránky z blokačního seznamu, jejichž návštěvnost stagnovala, nebo dokonce rostla.

Čtěte také

„Tato forma zablokování je speciálně u těchto webů –⁠ vzhledem k jejich typickým návštěvníkům – účinná. Předpokládám, že jsou to lidé, kteří jsou zvyklí hledat obsah na jednom konkrétním místě, a když ho tam nenajdou, tak pro ně prostě neexistuje. Kdyby šlo o nějaký obsah, řekněme pro technicky zdatné lidi, nejspíš by to nefungovalo takto účinně,“ komentuje Petr Koubský z Deníku N.

Předpokládám, že jsou to lidé, kteří jsou zvyklí hledat obsah na konkrétním místě, a když ho tam nenajdou, tak pro ně prostě neexistuje.
Petr Koubský

Přesto to nemusí znamenat, že by dezinformací mezi lidmi ubylo.

„Tohle je nemilé z hlediska provozovatelů, ale že by se tímto způsobem omezila účinnost těch nesmyslů a absurdit, které se těmito cestami šíří, tomu nevěřím. To je obsah, který je všudypřítomný a který si ke svému konzumentovi cestu vždycky najde,“ pochybuje o smyslu blokování Koubský.

V naší zemi je lhát legální, chovat se jako idiot je taky legální a chovat se necitlivě a bezohledně je po jistou mez také legální.
Petr Koubský

A zároveň připomíná kontroverznost takového kroku:

„Kde není žalobce, není soudce. A tady očividně žalobce není. Ale v naší zemi je lhát legální, chovat se jako idiot je taky legální a chovat se necitlivě a bezohledně je po jistou mez také legální. A jakmile jednou začneme do tohoto chování zasahovat, snažit se ho nějak korigovat, tak vstupujeme na strašlivě tenký led, na ten pověstný šikmý svah, u kterého není úplně jasné, kde to skončí.“

Totalita nechce škvíry

Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor hrozí zablokováním české aplikace Photopea. Webová alternativa ke grafickým editorům, jako je například Photoshop, začala po ruském vpádu na Ukrajinu zobrazovat rusky mluvícím uživatelům banner se sloganem „Rusko začalo válku s Ukrajinou. Zjistit více.

Ten nejdřív vedl na ruskojazyčné zpravodajství BBC, později pak na rozcestník na nezávislé informační zdroje. Tvůrce aplikace odmítl po zprávě od cenzurního úřadu odkazy smazat. 

Čtěte také

Rusku očividně stojí o to blokovat i relativně malou aplikaci, která má asi 170 tisíc návštěv měsíčně z Ruska, říká Koubský:

„Ruské úřady jsou v tomto směru velice důslední a nechtějí ponechat nikde žádnou mezeru, kudy by mohly do Ruska pronikat korektní informace. Svým způsobem je to strašidelné, taková efektivita. Na druhou stranu je to asi očekávatelné, protože tyto věci se dají dnes dobře automatizovat. Nepřekvapuje mě to, ale je mi z toho pochopitelně smutno.“

Logika totality je v tom, že je to totalita, neponechává nikde žádnou škvíru, žádnou mezeru.
Petr Koubský

„Logika totality je v tom, že je to totalita, neponechává nikde žádnou škvíru, žádnou mezeru. Také komunistický režim přece hledal škvíry, které byly vlastně směšně malé. Právě proto, že i tou sebemenší trhlinou by mohl být ohrožen nebo poškozen,“ upozorňuje novinář.

Čtěte také

Podle něj má cenu „tlačit západní informace“ do Ruska i přes to, že to zdánlivě nic nemění.

„Musíme počítat s logikou režimu. Většina lidí se tam nemůže projevit. A navíc se nedá očekávat, že taková propaganda bude mít masový účinek. Spíš to vidím jako akt solidarity s těmi nečetnými Rusy, kteří s režimem aktivně nesouhlasí a pro které je určitě povzbuzením, že Západ na ně myslí,“ dodává Petr Koubský.

Poslechněte si celou debatu Davida Slížka a Petra Koubského. Společně probrali také to, zda by Twitteru skutečně prospělo, kdyby ho celý koupil Elon Musk. Jakou cestou se vydá streamovací služba Netflix, které poprvé ubylo uživatelů? 

Spustit audio