Korčula chce zavést sankce vůči dotírajícím podnikavcům

3. září 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Korčula prověří nabídky ubytování. MTV zamířila na Balkán. Chorvatsko se prezentuje v Itálii.

Město Korčula chce jako první v Chorvatsku zavést sankce vůči místním obyvatelům, kteří dotírají na turisty. Sankci až dvě stě kun si může vysloužit Chorvat, který nevhodným způsobem nabízí své služby turistům. Většinou se jedná o bydlení. Místní podnikavci například zatarasí cestu turistickému autobusu, cizince pak lákají do svých penzionů.

Chorvaté si mohou naladit nový televizní program. Stanice MTV Adria spadá pod známý hudební kanál. MTV Adria mohou naladit diváci v Chorvatsku, Slovinsku a Bosně a Hercegovině.

Obyvatelé Chorvatska chtějí nalákat víc turistů z Itálie. Do Benátek tak vypluly dvě tradiční chorvatské lodě, které budou u italských břehů kotvit několik dní. Chorvaté chtějí prezentovat svou historii, kulturu i současný život u Jadranu.

Chorvatskou fotbalovou reprezentaci čeká kvalifikační zápas o postup na mistrovství světa - to se hraje příští rok v Německu. Fotbalisté nastoupí ve 20.15 proti Islandu. Utkání se hraje v Reykjavíku. Pokud se Chorvatům podaří získat tři body dostanou se do čela své skupiny před Švédsko a Maďarsko.

Kurzy a ceny:
Sto českých korun směníte na 25 kun a 20 lip. Za jedno euro dostanete 7 kun a 41 lip. Jde ovšem o kurz deviza střed, ve směnárnách tak zaplatíte o něco víc.

Jeden litr nafty nakoupíte za 7,30 kuna a za litr benzínu Euro 95 dáte téměř 8 kuna.

Počasí v Dalmácii:
U moře bude většinou oblačno. Na severním Jadranu místy přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty 18 až 23, odpolední 26 až 30 stupňů. Povane slabý severozápadní vítr nebo mírná bura. V nadcházejícím týdnu bude většinou oblačno, na Istrii hlavně v závěru přeháňky, teploty do 25 stupňů.

Jachtaře čeká zítra většinou západní nebo severozápadní vítr 5 až 13 uzlů, ve Velebitském kanálu do 22 uzlů. Moře mezi dvojkou a trojkou, viditelnost do 20 kilometrů. Na severním Jadranu hrozí přeháňky a bouřky.

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu