Konec levných hypoték. Banky začaly zvyšovat úrokové sazby, zamíří až ke čtyřem procentům

8. listopad 2017
Zprávy z

Hypotéky v Česku začaly zdražovat. K navýšení úrokových sazeb už přistoupily největší banky na trhu, jako jsou Česká spořitelna nebo Komerční banka. Přidávají se i menší poskytovatelé hypoték. Reagují tak na zvýšení sazeb Českou národní bankou.

Období levných hypoték s úrokem pod dvě procenta definitivně končí. Podle hlavního analytika společnosti Fincetrum Josefa Rajdla bude zdražování pokračovat i v příštím roce.

„V poslední době byly velmi populární nejdelší fixace, zejména desetileté. A právě v těch nejdelších fixacích se bude nejvíc projevovat zvyšování úrokových sazeb,“ uvedl Rajdl.

Vyšší sazby jsou taky u pětiletých fixací, které jsou v Česku nejčastější. Kromě největších bank zvedly úroky už třeba také Moneta Money Bank nebo mBank.

Plus 0,5 procenta

Úrokové sazby zvýšila Česká národní banka minulý týden podruhé v tomto roce. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,25 procentního bodu na 0,5 procenta.

Mírné zvýšení očekávala většina ekonomů. Ostatně i členové bankovní rady ve svých předchozích prohlášeních růst úroků naznačovali.

Zvýšením sazeb chce Česká národní banka bojovat se zrychlující inflací. Ceny v září totiž rostly meziročně o 2,7 procenta, což už se blíží k horní hranici rozmezí, kde chce ČNB inflaci držet.

Ekonomové očekávají, že možná ještě letos a v příštím roce se sazby opět zvýší. „Česká národní banka neřekla ještě všechno. Sazby se budou zvyšovat i v příštím roce a to bude postupně zvedat ceny hypoték,“ uvedl před časem ekonom Komerční Banky Viktor Zeisel.

V závěru roku 2018 by se úroková sazba mohla podle odhadů pohybovat na úrovni 1,5 procenta, což by mohlo průměrný úrok u hypoték dostat někam mezi tři a čtyři procenta.

Bankovní rada zvýšila úrokové sazby již na počátku srpna, a to poprvé od února 2008. Základní úroková sazba tehdy stoupla o 0,2 procentního bodu. V září rada nechala sazby beze změny.

autor: zus
Spustit audio