Koně, psi, kočky i holubi v nevhodných podmínkách. Desítky zvířat odebrali majiteli prachatičtí úředníci

5. říjen 2021 11:34

Desítky koní, psů, koček a holubů odebralo loni na podzim město Prachatice majiteli kvůli špatnému zacházení se zvířaty. Péče o ně u náhradních chovatelů teď radnici stojí zhruba 300 tisíc korun měsíčně. Dotace přitom náklady pokryje jen částečně, město proto o pomoc požádalo i ombudsmana Stanislava Křečka.

O stádo klisen, které úředníci loni majiteli odebrali, se starají pracovníci hoslovického ranče. „Mysleli jsme, že jedna to vůbec nepřežije. Kromě toho, že je šíleně fyzicky postižená, tak byla vyhublá na kost. Teď má o dobrých sto kilo víc a stejně to na ní není nějak extra vidět,“ ukazuje ošetřovatelka Lucie Lesní.

Péče o koně byla opravdu náročná. „Dneska jsou to normálně vypadající koně, ale když jsme je dovezli, měli jsme velký strach i nějakých větších zdravotních problémů, jako je třeba selhání ledvin nebo jater. Naše ošetřující paní doktorka tady byla čtrnáct dní skoro každý den,“ říká Barbora Halová z hoslovického ranče.

Městský úřad Prachatice odebral majiteli 26 koní, 112 holubů, 15 psů a 6 koček. Péče o ně měsíčně stojí zhruba 300 tisíc korun. „Město doposud uhradilo za péči o tato zvířata více než tři miliony korun. Požádali jsme o dotaci, ale ta je nastavená tak, že lze dotovat péči pouze na koně a skot,“ uvádí Marie Peřinková, vedoucí odboru životního prostředí.

Čtěte také

V letošním roce došlo ke změně zákona na ochranu zvířat proti týrání, díky které by město mělo nárok na podporu i pro ostatní zvířata. Protože ale zvířata odebíralo v loňském roce, tak dotaci nedostane.

I proto se radnice rozhodla požádat o pomoc ombudsmana. „My jsme se obrátili na státní orgány, tam nám nebylo pomoci, tak jsme oslovili ombudsmana a čekáme, jestli nám třeba nějakým způsobem pomůže,“ potvrzuje nezávislý starosta Prachatic Martin Malý.

Od února letošního roku už můžou obce žádat o dotaci na jakákoliv zvířata. „Zatím se přihlásila jedna obec s rozšířenou působností, a to kvůli zvířatům v zájmových chovech, konkrétně šlo o psy,“ doplňuje Marek Zemánek z tiskového oddělení ministerstva zemědělství.

O dotaci ministerstva zemědělství bude žádat i Jindřichův Hradec, který musel hradit náklady na péči o argentinské dogy odebrané v létě z množírny. Na svém posledním jednání o tom rozhodli radní.

Spustit audio

Související