Koaliční smlouva v zásadních věcech nepřipouští, aby strany hlasovaly proti sobě, říká nový primátor Svoboda

17. únor 2023

Hlavní město má po téměř pěti měsících od voleb nové vedení. Strany se dohodly na kompromisech a na post primátora zvolily pražského lídra koalice Spolu, Bohuslava Svobodu z ODS. V jedenáctičlenné městské radě má koalice Spolu pět zastupitelů, Pirátská strana čtyři a dva hnutí STAN. Strany podepsaly smlouvu, která určuje i základy programu, ten by měl být hotový do konce března. Nový primátor při jeho tvorbě, i vzhledem k délce dosavadních jednání, další problémy neočekává.

Bezproblémové je také předávání agendy mezi minulou a novou radou města. „Koalice se skládala pět měsíců, za tu dobu jsme všechny problémy, které mezi našimi stranami byly, vyřešili. V tuto chvíli, co se programových věcí týče, žádný problém nemáme,“ popsal průběh jednání a nástupu nové rady primátor Prahy Bohuslav Svoboda.

Hosté:
Bohuslav Svoboda, primátor hlavního města za ODS
Zdeněk Hřib, náměstek primátora za Pirátskou stranu

Podle Svobody panuje mezi jednotlivými stranami koalice poměrně velká shoda v jejich programech. „V programu se shodujeme více než v 70 procentech, čili ten cíl je v podstatě stejný,“ tvrdí Svoboda. „To, co bude v programovém prohlášení, je v zásadě jasné. Ještě se diskutuje o tom, jakým způsobem a v jakém pořadí se ty věci budou prosazovat a obhajovat.“

Čtěte také

„Jsou to některé programové body, jak řešit dopravní situaci, některé otázky týkající se řešení problému s energiemi, ale to jsou všechno věci, které jsou právě to, čemu se říká koaliční jednání. Musí se dospět k tomu, že všechny strany poněkud ustoupí a ten výsledný názor, že bude prospěšný pro všechny,“ rozebírá Svoboda.

„V koaliční smlouvě jsou jasně definované zásadní programové teze, které určují další směr rozvoje města. Shodu na programu už vlastně máme definovanou. Není tam žádné velké téma, kterému bychom se jakkoliv vyhýbali, které by bylo klíčové pro rozvoj města,“ doplňuje nový náměstek primátora a bývalý primátor města Zdeněk Hřib (Piráti).

Doprava spadá pod Piráty

Jedním z problematických témat může být doprava. Ta na základě požadavku připadla Pirátské straně, jako náměstek ji tedy bude mít na starosti právě Hřib. Podle Zdeňka Zajíčka z ODS jsou cíle nové rady v oblasti dopravy jiné, než byly za předchozího vedení města, Hřib však chce pokračovat v nastaveném směru.

Čtěte také

„Budeme chtít pokračovat v rekordním trendu investic, který se nám podařilo rozběhnout za minulé rady. Budeme pokračovat v záležitostech, které byly rozběhnuty, včetně například dalšího rozvoje využívání moderních technologií při řízení dopravy, kde chceme, aby doprava byla řízena na základě dat, nikoliv na základě nějakých populistických výkřiků,“ říká Hřib.

Dodržení termínů obou významných projektů, tedy městského okruhu a metra D není podle Hřiba reálné. „Koalice Spolu slibovala, že městský okruh dokončí, ale je nutné předvolební sliby některých koaličních partnerů zasadit do reálného časového harmonogramu,“ uvádí.

V klíčových oblastech je nutná shoda všech tří subjektů koalice.
Zdeněk Hřib

„My jsme teď závislí na státní správě, odevzdali jsme dokumentaci k územnímu řízení. Se znalostí toho, jak funguje státní správa, lze očekávat, že stavební povolení na městský okruh, vnitřní městský okruh, to znamená pokračování Blanky, získáme někdy v roce 2029 což se bude přibližně krýt s dokončením metra D v rozsahu Pankrác až Písnice,“ dodává Hřib.

Strany nemůžou hlasovat proti sobě

Poslanec a zastupitel za hnutí ANO Patrik Nacher v ranním vysílání připustil, že by jako opozice mohli hlasovat pro návrhy, na kterých se celá koalice neshodne. Zastupitelé hnutí ve čtvrtek také hlasovali pro to, aby se Svoboda stal primátorem. „Koaliční dohoda v zásadních věcech nepřipouští, aby strany hlasovaly proti sobě," vysvětluje Svoboda.

Čtěte také

„V takovém případě bychom pravděpodobně tu věc odložili a dále o ní vnitřně jednali, abychom dospěli k nějakému společnému závěru,“ vysvětluje Svoboda. „Zatím před sebou nemáme žádnou věc zásadního charakteru, na které bychom neměli dohodnuto, jak ji budeme řešit.“

„Předpokládám, že koaliční smlouva bude dodržena. V koaliční smlouvě je jasně popsán způsob řešení konfliktů. Jsou tam jasně vyjmenované oblasti, které považujeme za tak klíčové, že je na nich nutná konsensuální shoda napříč koalicí mezi všemi třemi subjekty,“ doplňuje primátora Hřib.

Primátor poslancem a lékařem

Významný problém však může představovat časové vytížení samotného primátora. Opoziční zastupitel Pavel Vyhnánek ze sdružení Praha sobě představil kalendář, ve kterém jsou vyznačeny všechny povinnosti.

Čtěte také

Podle Vyhnánka bude mít nový primátor na řízení města jenom šest dnů v měsíci. Svoboda momentálně zastává funkci primátora, poslance, ale i soukromého lékaře. „Říkal jsem to při volbách a s vědomím toho mě občané zvolili. Celou tu dobu říkám, že zůstanu poslancem, i když se stanu primátorem,“ odmítá Svoboda nedostatek času.

„Jsem přesvědčen o tom, že když se nám podařilo vytvořit koalici na vládní úrovni, že je velmi důležité, aby město mělo přímé zastoupení v Parlamentu, abychom mohli zájem Prahy a Pražanů obhajovat,“ zdůvodňuje Svoboda svůj zájem o funkci poslance.

V celém pořadu se také dozvíte, na jakých oblastech se jednotlivé strany neshodnou nebo z jakého důvodu není zastupitelka Hana Kordová Marvanová součástí koalice či zda politici cítí spoluvinu za délku trvání jednání a zda ji vnímají jako důvod pro omluvu Pražanům. Provází Lukáš Matoška.

autoři: Lukáš Matoška , mwal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.