Klára Notaro: Koronavirová epidemie loni zastihla Francii nepřipravenou stejně jako jiné země

18. květen 2021

Prezident Emmanuel Macron měl v státních zásobách sotva 150 milionů roušek – jeho i předchozí vláda Françoise Hollanda zásoby neobnovovaly, dokonce je spalovaly, aby je nemusely draze skladovat, a v případě nouze počítaly s dodávkami z Číny. Přitom za prezidenta Nicolase Sarkozyho v roce 2010 měla ve skladech Francie roušek přes jednu miliardu.

Vláda se před rokem snažila problém minimalizovat a místo nošení roušek doporučovala pouze metrové odstupy, kašlání do lokte a mytí rukou. A používala ne zcela přesné údaje o vývoji epidemie a o počtech úmrtí.

Čtěte také

Na tuto situaci pružně reagoval čtyřiadvacetiletý absolvent vysoké školy pro informatiky Guillaume Rozier. Studoval v Nancy, kde se věnoval studiu shromažďování dat v oblasti medicíny. Jelikož se loni na jaře ekonomika Francie zastavila, nemohl odjet na pracovní stáž, pracoval z domova, a jak sám uvedl, po večerech, místo aby se díval na seriály, se raději věnoval sbírání veřejně přístupných informací o vývoji epidemie v Itálii, kde je životní úroveň srovnatelná s Francií.

Podle něj situace v Itálii nutně předjímala postup epidemie ve Francii. Vytvářel grafy s předpokládaným vývojem situace, které uveřejňoval na sociálních sítích. Vytvořil aplikaci nazvanou covidtracker, vyhledávač covidu, která ukazuje, jaká je tendence epidemie v regionech, ve Francii, ve světě. Používal přitom každý den informace, které se objevovaly na stránkách oblastního i celostátního tisku. Naprosto dobrovolně udělal to, co se rozbujelé administrativě nedařilo.  

Rychle mou dávku

Státní zdravotnictví má ve Francii různé agentury, nejmohutnější je agentura ARS, která ubrala pravomoci vedoucím lékařům v nemocnicích. ARS ovlivňuje chod zdravotnických zařízení – ARS snížila počty lůžek  a brzdí růst platů zaměstnanců. Sama agentura zaměstnává v každém regionu stovky lidí, kteří nejsou zdravotníci.

Čtěte také

Francouzský stát na začátku očkovací kampaně váhal jak postupovat, koho očkovat a zda zpřístupnit informace o tom, jak očkování postupuje. Přístup k vakcínám komplikovaly různé podmínky, zprvu se od starších osob v domovech důchodců vyžadoval písemný souhlas, na který měli lidé nebo jejich poručníci dva týdny na rozmyšlenou. A leckde se mohlo stát, že kvůli otálení přišly vzácné dávky vniveč.

Guillaume Rozier spolu s dalšími mladými dobrovolníky vytvořil další aplikaci, díky které se lidé mohou dozvědět, kde se očkuje, kde jsou volná místa, jaké vakcíny se na daném místě podávají a rovnou se objednat. Díky jeho aplikaci nedojde k prodlevám nebo k vyhazování neupotřebených dávek.

Čtěte také

Tato aplikace se jmenuje ViteMaDose – Rychle mou dávku. Nyní se proces očkování urychlil a zaregistrovat se může každý člověk nad 18 let. Vláda předpokládá, že koncem června bude očkováno již 30 milionů obyvatel z celkového počtu 67 milionů. Aplikace Guillauma Roziera věc může jen usnadnit.

Prezident Emmanuel Macron poslal Rozierovi zprávu, ve které mu děkuje za vytvoření aplikace urychlující očkování. Macron považuje tuto aplikaci za velmi užitečný nástroj, který pomáhá celé zemi v boji proti epidemii.

Mezi politiky se již ozývají návrhy, aby mladému Guillaumovi byl udělen Řád za zásluhy nebo Řád čestné legie. A opravdu, budoucnost země závisí na mladých, nadaných a nezištných lidech, jako je Guillaume Rozier.

Autorka je spisovatelka, žije v Paříži

autor: Klára Notaro
Spustit audio