Klára Notaro: Francouzská odpověď na energetickou krizi? Šetřit, šetřit, šetřit

10. červenec 2022

Francouze překvapilo nedávné prohlášení představitelů tří hlavních společností dodávajících energii, to jest Total Energies, EDF a Engie. Ti se obrátili k celé zemi s naléhavou výzvou, ať se okamžitě začne šetřit elektřinou, plynem a pohonnými hmotami. Stát potřebuje vytvořit zásoby na zimu. Pokud bude dlouhá, tak se nedá vyloučit, že bude nedostatek.

V souvislosti s válkou na Ukrajině se již nedá počítat s plynem z Ruska, i když na něm Francie není tak závislá jako jiné země. Z Ruska odebírá 20 procent objemu, hlavním dodavatelem je Norsko a dalšími jsou Nizozemí, Nigérie, Alžírsko a jiné. Francie se v létě bude snažit naplnit zásobníky plynu. Trochu překvapilo, že v této vypjaté situaci odboráři vyzvali k zablokování speciálních terminálů, kam připlouvají tankery se zkapalněným plynem. Požadují zvýšení platů.

Čtěte také

Roste také cena nafty, a proto komunistický poslanec Fabien Roussel vyslovil žádost, aby stát snížil spotřební daň. Proti tomu namítá ministr financí a obchodu Bruno Le Maire, že dluh Francie se během covidové krize zvýšil na neuvěřitelné tři tisíce miliard a že se musí šetřit.

Nedostatek elektráren

Odborníci předvídají, že bude nouze i o elektrickou energii, která se ve Francii vyrábí hlavně v jaderných elektrárnách, z nichž jsou dnes mnohé mimo provoz kvůli údržbě nebo závadám. Jádro bylo poslední léta zanedbané ve prospěch zelených energií. Prezident Macron oznámil výstavbu šesti jaderných elektráren, ale ani to nestačí.

Rozestavěné větrné elektrárny na moři začnou pomáhat až za pár let. A ani energie z vodních přehrad nebude dost, protože je sucho, a tak se znovu uvede do provozu uhelná elektrárna v Saint-Avold v Lotrinsku, patřící českému miliardáři Křetínskému.

Hledání úspor

Čtěte také

A jakým způsobem máme šetřit energií? Elita energetiků říká, že nejlepší energie je ta, kterou nespotřebujeme.

Reklamy na energii jsou nyní poněkud plané.

Stejně je to s reklamami na automobily, ty nyní musí obsahovat doporučení chodit pěšky, jezdit na kole, hromadnou dopravou nebo auto sdílet. Tato dobrá rada byla původně míněna pro ochranu ovzduší, ale teď ji lidé chápou tak, že benzín bude drahý a že ježdění autem bude jen pro majetné. Jak budou jezdit lidé do práce na venkově, kde prakticky neexistuje hromadná doprava, je ve hvězdách.

Naše dosud spotřební společnost se mění.

Francouzská média se teď předhánějí v triviálních radách domácnostem, jak šetřit energií. V kuchyni používat při vaření pokličku, nekupovat zbytečně moc jídla, aby se nevyhodilo, v bytě se doporučuje snížit vytápění o jeden stupeň, zhasínat v místnosti, kde zrovna nejsme, používat méně klimatizaci a místo ní v ložnici sušit prádlo. Na noc vypínat internet a na dovolenou jet za humna, a ne na druhý konec světa.

Ovšem radit by se mělo i podnikům, které nechávají světlo v kancelářích i v noci, a pomáhat vlastníkům bytových domů a objektů, aby je dali tepelně izolovat.

Šetření s energií by se ale nemělo dotýkat jen jednotlivců, ale i podniků a státních úřadů.

Autorka je spisovatelka, žije v Paříži

autor: Klára Notaro
Spustit audio

Související