Ke studentům se připojují herci! Chystá se protestní stávka...

18. listopad 1989

Zpráva o bití studentů na Národní třídě se rychle rozšiřuje, a proto se v Realistickém divadle na Smíchově sešli herci se studenty DAMU, ti už dali dohromady přímo stávkový výbor. Vprostorách divadla už jsou všechna místa v publiku obsazená, je tu asi 500 lidí. Vlastní zkušenosti s policejním násilím tady popisuje jeden student za druhým. Mluví se i o zatýkání a důkladných osobních prohlídkách.

Ke slovu se hlásí student DAMU Martin Mejstřík ze Socialistického svazu mládeže. Svaz měl záštitu nad povoleným pochodem z Albertova na Vyšehrad. Mejstřík popisuje, jak byli lidi na Národní třídě v pasti… To už je na pódiu zástupce studentů z divadelní fakulty, má v ruce prohlášení. Začíná mluvit o průběhu pochodu a vyzývá studenty a pedagogy k týdenní protestní stávce. Celé Realistické divadlo hlavně plné studentů DAMU a FAMU teď ve stoje bouřlivě tleská.

Studenti mají také velkou podporu známých herců. Tomáš Töpfer se po odsouzení brutality navíc obrací ke všem československým divadlům a vyzývá je, aby se připojila k týdenní protestní stávce. Herci také navrhují vyhlásit na 27. listopadu generální stávku, a to od 12 do 14 hodin.

autor: hla
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.