Kauzy, které hýbaly sociálními sítěmi: útok islamistů nebo Barbie, která přibrala

1. únor 2016

Podívejte se, které kauzy hýbaly sociálními sítěmi. Přinášíme pětici nejsdílenějších článků posledních dnů.

Smrt nejlepšího šéfkuchaře na světě

Smutná zpráva přišla ze Švýcarska v neděli odpoledne. Šéfkuchař Benoit Violier, jehož restaurace byla před měsícem oceněna jako nejlepší na světě, byl ve svém bytě nalezen mrtvý. Podle policie pravděpodobně spáchal sebevraždu.

Sociální sítě se plní vyjádřeními smutku ze strany lidí, kteří Benoita Violiera znali osobně. Například michelinský šéfkuchař Jean Francois Piege na svůj Twitter napsal: „Obrovský šéfkuchař, obrovský smutek, myslím na jeho rodinu a jeho tým.“

Čtěte také

Islamisté z Boko Haram upálili 86 lidí, mezi nimi i děti

A výčet smutných zpráv nekončí. Ozbrojenci z hnutí, které na severu Nigérie už od roku 2009 bojuje za vytvoření státu s přísnými islámskými pravidly, zaútočili v sobotu na nigerijskou vesnici Dalori. Řadu vesničanů zastřelili, někteří lidé uhořeli v zapálených domech. Při útoku zemřelo 86 lidí.

Čtěte také

Policista v boji o svého psího přítele

Sociální sítě zaujala i zpráva z Ohia. Jeden z tamních policistů, který právě nastoupil do důchodu, by s sebou chtěl i policejního psa, se kterým léta sloužil – jenže to podle zákona nejde. Šancí pro nerozlučnou dvojku bude speciální aukce. Aby Matthew Hickey v aukci svého zvířecího přítele vyhrál, prosí o příspěvky na webu gofundme.com.

Čtěte také

Barbie přibrala

Panenky Barbie - barbíny

Tahle zpráva nemohla uniknout snad nikomu. Nová řada panenek je inspirovaná skutečnými ženami. Pořád jsou mezi nimi panny štíhlé a vysoké, ale třeba taky malé, baculaté nebo snědé.

Podle viceprezidentky Mattelu Evelyn Mazzoccové k tomu společnost vede zodpovědnost, kterou cítí k dětem i rodičům. Proměna je to přitom tak velká, že Mazzoccová mluví doslova o změně tváře značky.

Barbie podle Mattela už skoro 60 let představuje celosvětovou, kulturní ikonu a zdroj inspirace pro miliony dívek. Měla by odrážet to, co holčičky vidí kolem sebe, a taky by měla být schopná vývoje. Ještě donedávna Barbie sklízela kritiku za to, že holčičkám podsouvá nereálný obraz toho, jak by mělo vypadat ženské tělo.

Čtěte také

Vzdělání pro syrské uprchlíky

Pětici nejsdílenějších zpráv posledních dnů uzavírají uprchlíci. Mladá Pákistánka, 18letá držitelka Nobelovy ceny za rok 2014 Malala Yousafzai, shání 1,4 miliardy dolarů na výuku dětí uprchlíků ze Sýrie.

Malala Yousafzai se proslavila se v roce 2009, kdy pro BBC popisovala život za vlády Tálibánu, který v té době okupoval údolí Svát. V říjnu 2012 přežila útok tálibánského ozbrojence, který ji postřelil do hlavy a do krku, když se autobusem vracela ze školy. Šest dní po hospitalizaci v Pákistánu byla převezena do nemocnice v britském Birminghamu. Prodělala několik náročných operací, mj. rekonstrukci lebky a zákrok, který jí měl pomoci obnovit sluch v levém uchu.

Malala Yousafzai na návštěvě Štrasburku v roce 2013

Po útoku vznikla na její podporu petice, díky které se stala nejmladším člověkem nominovaným na Nobelovu cenu míru v historii. Podepsalo ji více než 2700 lidí. V roce 2014 tuto cenu získala (podělila se o ní s Indem Kailášem Satjarthim) za svůj boj o právo dívek a žen na vzdělání.

Čtěte také

autoři: als , Miloslav Hamřík
Spustit audio