Kateřina Emmons se připravuje na olympiádu

3. srpen 2011
Zblízka

Až do zahájení londýnské olympiády můžete sledovat přípravu našich medailových nadějí. Tentokrát zavítáme na trénink českých puškařů před mistrovstvím Evropy. Zaměříme se především na olympijskou vítězku Kateřinu Emmons.

Přijíždíme na střelnici plzeňské Dukly, kde vytrvale prší, což by pro disciplínu malorážka na 50 metrů mohl být problém, protože terče nejsou pod střechou. Přináší s sebou déšť nějaké úskalí?

„Ne,“ odpovídá Kateřina Emmons. „Obvykle mám radost, že prší, protože v takových případech nefouká. Není tedy potřeba si hlídat vítr,“ vysvětluje.

Klečák zůstává oříškem

Malorážka, která čeká na Kateřinu Emmons v pátek v rámci mistrovství Evropy, se skládá ze tří pozic – stojáku, klečáku a ležáku. Největší porci času věnuje česká olympijská vítězka pozici v kleče. „Je to proto, že právě v této pozici ztrácím momentálně nejvíc bodů. Právě v této pozici je vidět tréninkové manko,“ popisuje.

Poloha klečmo v sobě skýtá jednu obrovskou nevýhodu. Jde o polohu, která připomíná oblíbenou škodolibost českých tělocvikářů, totiž takzvanou kachničku, a není příliš pohodlná. „Bolí mě po ní všechno,“ připouští Kateřina Emmons. „To se spraví tréninkem.“

Asi nejen z klečáku bude Kateřina Emmons unavená, protože trénink střelců, ačkoliv se nemusí zdát náročný, zabere i pět hodin denně. „Občas jsem unavená a hlava mi vynechává, ale stále mám motivaci, protože vidím, kde dělám chyby,“ nastiňuje.

Během tréninku přijde za Katkou její osobní trenér Milan Bakeš. Ne, že by přímo šeptal, ale k jejímu uchu vysílá určité signály. „Trenér mě hodně brzdí, protože jsem plašan a chtěla bych všechno hned. Momentálně se snažíme pracovat na tom, abych se nebála klečáka a abych to dobré dokázala přenést z tréninku do závodu,“ říká k tomu Kateřina Emmons.

Nejdůležitější je překonat strach

Kromě Milana Bakeše sleduje trénink Kateřiny Emmons také její manžel Matt, olympijský vítěz ze Spojených států. I když některým dalším střelcům udílí rady, své manželce nikoliv. „Obvykle jí na střelnici nepomáhám. Když má problém, můžeme na něm společně zapracovat, ale většinou je v pohodě a ví, jak na to, takže ji nechávám být, aby dělala všechno tak, jak potřebuje,“ zmiňuje Matt.

I když si Kateřina Emmons podle svých slov nejede pro medaili z mistrovství Evropy, finále by ji potěšilo. Výsledky, kterých při tréninku dosahuje, jsou velmi dobré. Mnohokrát se na monitoru, který je hned vedle Katky, objevuje desítka, sem tam devítka a opravdu jen zřídka osmička. Ke konci tréninku se desítky vrší, přesto je výraz Kateřiny Emmons spíš rozpačitý.

„Nevěřila jsem asi tomu, že mám vypilovanou techniku a že už všechno dělám sama. Proto jsem přemýšlela, jak si to v hlavě srovnat tak, abych se nebála, byla v pohodě a uvolnila se,“ uzavírá Kateřina Emmons.

autor: jsu
Spustit audio