Kaskadér nikdy nefňuká na place, maximálně až v šatně, prozrazuje koordinátor kaskadérů Kraus

24. květen 2021

Když režisér Oldřich Lipský natočil v roce 1964 filmovou parodii Limonádový Joe, málokdo tušil, že díky hromadným bitkám založí Jaroslav Tomsa českou kaskadérskou školu. Ta je dnes jednou z nejoceňovanějších na světě. „Byli jsme od začátku, od prvního Limonádníka opravdovou partou,“ vzpomíná koordinátor kaskadérů Jiří Kraus v pořadu Hovory.

A dodává: „Je to výjimečná záležitost, protože když jsme se po revoluci seznámili se světovými kaskadéry v Americe, Anglii, ve Francii či Německu, tak to jsou produkcí najímaní individualisté. Kdyžto my jsme to dělali jako hobby, ale od začátku na profesionální úrovni.“

Jaroslav Tomsa vzpomíná na svou kariéru herce a kaskadéra

Každého nováčka totiž vychovávala celá kaskadérská parta, které šéfoval zakladatel školy a dnes už legenda Jaroslav Tomsa. Dělal to vždy příkladem a radou, na co a proč si dávat pozor.

„Když jsem tam přišel já někdy v 18 letech, tak jsem teprve zjišťoval, jak se chová kaskadér. A dozvěděl se třeba i to, že se fňuká až v šatně. Prostě – když něco zabolí, tak se to nedává veřejně najevo,“ popisuje Jiří Kraus.

Jak se ke kaskadérství dostal, jak se dívá na herce, kteří dělají nebezpečné záběry sami? A proč je český kaskadér ve světě tak uznávaný? Odpovědi nejen na podobné otázky si poslechněte v audiozáznamu pořadu Hovory. Ptala se Jana Klusáková.

autoři: Jana Klusáková , lup
Spustit audio

Související