Kamila Pešeková: Čistý štít Zuzany Čaputové

4. březen 2019

Brzy proběhne na Slovensku první kolo prezidentských voleb.

Pokud se dá věřit průzkumům veřejného mínění, měli by souboj o konečné vítězství spolu svést kandidát vládních sociálních demokratů Maroš Šefčovič, toho času místopředseda Evropské komise a právnička Zuzana Čaputová.

Eva Turnová: Prezidentka republiky

Zuzana Čaputová, kandidátka na slovenskou prezidentku

Posledních pár let mi připadá, že ženy mají nějak víc zdravého rozumu. Nemyslím než muži, ale než měly samy dřív.

Ačkoli s 45letou občanskou aktivistkou nikdo příliš nepočítal, zaznamenala právě ona v posledních dnech dramatický nárůst v preferencích mezi voliči, když se vyhoupla na první místo.

Jistá míra skepse vůči šetřením agentur pro výzkum veřejného mínění je ale na místě. Stačí připomenout, že před posledními parlamentními volbami favorizovaly nově vzniklé hnutí Sieť právníka Radoslava Procházky, které se pak nakonec jen taktak dostalo do Národní rady.

A něco podobného se odehrálo i u předchozích voleb hlavy státu. V průzkumech vedl jednoznačně premiér Robert Fico a bylo téměř jisté, že se stane prezidentem. Nakonec se jím ale stal tehdy víceméně neznámý podnikatel Andrej Kiska.

Autentičnost a spojení sil

Kamila Pešeková: Mistrík odstupuje. Zvyšuje tak šance, že Slovensko bude mít nelevicového prezidenta

Robert Mistrík odstoupil z prezidentských voleb a zároveň podpořil Zuzanu Čaputovou

Robert Mistrík byl jedním z nejsilnějších kandidátů v letošních prezidentských volbách na Slovensku.

Vysoká čísla v průzkumech pro Čaputovou vyvolala u vládních sociálních demokratů přirozeně poplach způsobený obavou, že by podruhé za sebou ztratili kontrolu nad nejvyšším úřadem v zemi.

Jsou totiž situace, kdy se i nejsilnější vládní strana neobejde bez prezidenta, jak ukázala loňská přetahovaná o nového ministra vnitra či nedávný pokus dostat vlastní lidi do ústavního soudu. A přišla reakce, která se dala očekávat a jejímž cílem je Čaputovou v očích voličů zdiskreditovat.

Proto o ní vedoucí politici Smeru tvrdí, že chce údajně rozvrátit model tradiční rodiny, anebo že by jako prezidentka nehájila zájmy slovenských občanů, nýbrž cizích mocností. Premiér Peter Pellegrini zase zdůrazňuje její nezkušenost s tím, že kandidát Smeru Šefčovič by prý okamžitě po svém zvolení mohl sednout do letadla a zúčastnit se nějakého mezinárodního summitu.

Ivan Hoffman: Slovenský pokus o prezidentku

Právnička, občanská aktivistka a kandidátka na slovenskou prezidentku Zuzana Čaputová

Slovensko čeká volba hlavy státu. První kolo se uskuteční 16. března.

A šéf slovenského parlamentu Andrej Danko, který v minulosti neproslul přílišným jemnocitem a sám mimochodem nenašel odvahu kandidovat na prezidenta, o Čaputové hovoří jako o neznámé dívčině, kterou udělají prezidentkou mediální agentury - jakoby snad Šefčovič žádných agentur nevyužíval.

Zuzana Čaputová vyzývá slovenské voliče na spojení sil a upozorňuje na nebezpečí rozdělené společnosti, ztrátu důvěry ve státní instituce i lidi navzájem. Staví to na své autentičnosti, kterou projevila během letitého boje proti nové skládce v Pezinku, stejně tak když později bojovala za zrušení Mečiarových amnestií. 

Kamila Pešeková

Na Slovensku je stále ještě dost vlivných lidí, kterým toto může vadit, a proto stále vehementně obhajují tehdejší bezpráví. Ze všeho nejvíc jim ale vadí představa, že by v čele státu poprvé mohla stanout žena a navíc osobnost, kterou ještě nemají koupenou. Čaputové čistý štít by totiž mohl Slovensko změnit.

Spustit audio