Kam ve Varech na občerstvení? Nevynechte vřídla ani místní speciality

5. červenec 2018
Glosa Pavla Maurera

Když už máme ten krásný, okouzlující a jedinečný karlovarský filmový festival, moc rád bych vám doporučil některé místní restaurace. Ale to by byla reklama a já nemohu ani nechci nikoho zvýhodňovat. Já letos na festivalu nejsem, stejně se vám ale pokusím naznačit, co v těchto dnech ve Varech vždy dělám.

Určitě si tradičně projdu kolonádu a ochutnám nejméně pět různých léčivých pramenů. Abych řekl pravdu, je mi úplně jedno, které okusím, většinou ale testuji ty, co nejsou moc horké, protože si minerální vodu nabírám rukama rovnou do pusy. Vždycky totiž doma zapomenu porcelánový lázeňský pohárek a nechce se mi kupovat další jen kvůli pár lokům vody. Karlovarské prameny piji proto, že věřím na jejich zažívací účinky. Jinak by mi tu nechutnalo.

Mezi nejvýznamnější místní speciality patří pochopitelně lázeňské oplatky v mnoha variantách: Oříškové, čokoládové, skořicové, mandlové, jablkové, nugátové a kdoví jaké ještě? Můžete si je dát jako trojhránky, kulaté, studené nebo i ohřáté na plotně.
Pavel Maurer

Když lázeňským krokem projdete kolem říčky Teplá a zabrousíte do jídelních lístků, nabídnou vám například vřídelní polévku. No a ti restauratéři, kteří chtějí připomenout věhlasné hosty, kteří pobývali ve Varech, připravují třeba smetanovou omáčku á la Casanova, čokoládovou polévku podle maminky Johana Wolfganga Goetha, Čajkovského ruský čaj a ani bych se nedivil, kdyby tu některá restaurace vtipně umístila na jídelní lístek například lehce tabákově vyuzenou klobásku podle Jiřího Bartošky. Já bych ji určitě rád ochutnal!

Také si na karlovarsku můžete hodně užít houby. Všude kolem jsou poměrně hluboké lesy, a díky vlhkému počasí a se jim dobře daří. Některé restaurace nabízejí jako předkrm houby hned ve trojí úpravě jako smažené, nakládané a obalované. Jednu jsem je tu měl a pak jsem mezi dveřmi potkal samotného Roberta de Niro.

Taková kombinace skvělé gastronomie a kulturní události potkat kmotra Vita Corleone nebo „fotra-lotra“ ze známé televizní série, to je zážitek na celý život. A můžu si k tomu klidně dopřát i karlovarské knedlíky. Kde jinde bych je také měl otestovat?

Moje doporučení je tedy jednoduché. Nechte se okouzlit lázeňskou a festivalovou atmosférou, něco malého místního zakousněte a zkuste v kombinaci jídla, pití a umění hledat harmonii. Věřte, že se tam určitě někde skrývá.

autoři: Pavel Maurer , Michaela van Erne
Spustit audio