Kalamita na D1: Podle dopravců ojedinělé excesy kamionů, ministerstvo chce více zákazů předjíždění

14. prosinec 2023 10:27

Ministerstvo chce zabránit dalším kolapsům na D1 nejen při kalamitách rozšířením zákazů předjíždění kamionů, vyššími sankcemi a efektivnějším postihem zahraničních řidičů.

Čtěte také

Zablokovaná dálnice D1. Zhruba dvacetikilometrová kolona. A neukáznění řidiči kamionů, kteří vjeli i do levého jízdního pruhu. K tomu čtyřikrát více dopravních nehod než obvykle. Ke kalamitě z počátku prosince se ve středu 13. prosince při jednání se sdružením dopravců ČESMAD Bohemia vrátil ministr dopravy Martin Kupka z ODS. Společně se snažili najít způsob, jak zlepšit bezpečnost provozu na dálnicích při kalamitách.

Více zákazů předjíždění, vyšší pokuty, vymahatelnost u zahraničních řidičů

Podle ministra Kupky mají na začátku příštího roku přibýt na dálnicích další úseky, kde silničáři osadí značky zakazující předjíždění kamionů. Zefektivnit se mají taky zásahy odtahových služeb. A kromě toho bude mít větší pravomoci i policie.

"Bude mít možnost na místě uložit sankci ve výši 4500 až 5500 korun. A s tím přestupkem je zároveň spojena šestibodová sankce. I tohle by mělo přispět k tomu, že pravidla budou na českých silnicích více dodržována," říká Kupka.

Doposud mohli policisté uložit pokutu jen ve správním řízení. Pokutování na místě by mělo zlepšit i vymahatelnost u zahraničních dopravců.

"Samozřejmě se tím posiluje vymahatelnost práva, protože si musí uvědomit, tyto přestupky nejsou páchány jenom českými řidiči, ale i zahraničními. A pak otázka nějakého správního řízení je specifickou záležitostí," podotýká Michal Hodboď z Ředitelství služby dopravní policie.

Čtěte také

Proměnné značení a dohledové kamery

Ministerstvo uvažuje taky o možném využití bývalých mýtných bran. Na ně by chtělo nainstalovat telematické značení, které by jasně řidičům kamionů ukazovalo, do kterého pruhu nesmějí vjet. Podle Kupky by se takové značení mohlo objevit nejdříve před příští zimou. Záležet ale bude na finančních možnostech rezortu. Ministerstvo zvažuje do budoucna i využití kamer, které by na mýtných branách monitorovaly přestupky řidičů.

Ojedinělé excesy řidičů kamionů?

Jak se k situaci na dálnici a zejména chování řidičů kamionů při kalamitě na začátku prosince staví sdružení dopravců? Podle prezidenta ČESMAD Josefa Melzera šlo před dvěma týdny na dálnici D1 o ojedinělé zkraty.

"Je potřeba si uvědomit, že my musíme jezdit za každých povětrnostních podmínek a situací na infrastruktuře, a není v zájmu žádného řidiče ani dopravní firmy tuto situaci zbytečně komplikovat. Proto beru, že excesy, které se odehrály zhruba před 14 dny, jsou ojedinělé," konstatuje Melzer.

Prezident ČESMAD po jednání s ministrem řekl, že se shodli například na potřebě rozšířit interaktivní mapu pro řidiče o další informace, které by byly využitelné i pro dopravce. Klíčové je pro sdružení také to, aby byl uplatňovaný stejný přístup k domácím i zahraničním dopravcům.

autoři: Patrik Salát , ZV
Spustit audio