K volebním urnám přišlo na Obchodní akademii v Klatovech 250 studentů

7. září 2012

Volební urny se ve čtvrtek objevily na více než 180 školách po celé republice. Středoškoláci měli možnost vyzkoušet si volby na nečisto. V Plzeňském kraji se k akci, kterou připravila společnost Člověk v tísni, připojilo 8 škol. Například Obchodní akademie v Klatovech. Cílem akce je přiblížit studentům základní demokratické principy a seznámit je s volebním systémem v České republice.

Středoškoláci volili svá krajská zastupitelstva. Na volebních lístcích měli stejné politické strany, jaké v jejich regionu opravdu kandidují v říjnových krajských volbách.

Na Obchodní akademii v Klatovech posloužila jako volební místnost školní knihovna. Nechyběla tu volební urna, hlasovací lístky nebo volební komise, kterou vytvořily tři studentky čtvrtého ročníku. Jako volební plenty pak posloužily regály plné knih.

Volební komise na Obchodní akademii v Klatovech

Průběh voleb byl plynulý a probíhal bez problémů, jen na studentech prvních ročníků bylo vidět, že jsou akcí zaskočeni. Ještě si nezvykli na nové prostředí a hned čtvrtý den nového školního roku šli ke studentským volbám. Během tří hodin odvolilo v Klatovech 244 z celkových 275 studentských voličů.

V Plzeňském kraji si volby vyzkoušeli na 8 školách, nebylo mezi nimi ale ani jedno gymnázium. V kraji celkem hlasovalo na 1300 studentů a na prvním místě se umístila Česká pirátská strana, na druhém Dělnická strana sociální spravedlnosti a na třetím TOP 09. Výsledky studentských voleb 2012 najdete na internetových stránkách společnosti Člověk v tísni, na adrese: www.jedensvetnaskolach.cz


Zvětšit mapu
autor: čer
Spustit audio