Julie Hrstková: Umělá inteligence, zkáza lidstva?

1. srpen 2023

V posledním ze série filmů Mission Impossible hlavní hrdina bojuje proti umělé inteligenci, která se obrátila proti lidem. Hollywoodský velkofilm v podstatě ztvárnil dávné obavy vědců a vizionářů. Připomeňme, že na jaře před možností, že umělá inteligence vyhladí lidstvo, varovali vedoucí představitelé technologického sektoru v prohlášení, které podepsali tisíce akademiků, expertů a podnikatelů zapojených do vývoje umělé inteligence, a to včetně miliardáře Elona Muska.

Čtěte také

Další měsíce skutečně ukázaly, že má umělá inteligence skutečně velký vliv na obyvatele. A ani přitom nemusí být příliš zlotřilá a inteligentní, naopak. Vědci spíš v poslední době upozorňují, že samotné počítačové systémy mají tendenci v čase hloupnout, protože když ovládnou veřejný internetový prostor, začnou se učit samy od sebe.

V současné době ale nejvíc ovlivňuje finanční trhy. A to do té míry, že pozorovatelé opět hovoří o bublině. A předvídají vývoj obdobný jako na trhu kryptoměn či technologických akcií ze začátku tohoto tisíciletí.

Například hodnota výrobce grafických čipů NVIDIA mezi říjnem loňského roku a květnem letošního roku stoupla čtyřikrát. Důvodem byl prudký růst tržeb, za kterým stála poptávka firem po grafických procesorech.

Růst cen akcií v letošním roce se obecně koncentruje na úzkou skupinu technologických gigantů, protože se očekává, že nastupující technologie umělé inteligence přinese nejvyšší  zisky právě jim.

Čtěte také

Přesto všechno pozorovatelé upozorňují, že v případě umělé inteligence jde stále víc o marketing než o skutečný rozvoj. Nikdo nepopírá, že se samoučící systémy stanou součástí základní infrastruktury budoucích technologií, technologie se ale vyvíjejí pomaleji, než se očekávalo. K tomu se sektor bude muset vyrovnat s regulací, k níž bezpochyby dojde. První vlaštovkou je Akt o umělé inteligenci, který schválil Evropský parlament.

To, že euforie spojená s nástupem umělé inteligence postupně odeznívá, naznačuje i to, že počet vyhledávání slov typu „ChatGPT“ či „umělá inteligence“ dosáhl vrcholu v dubnu a nyní již klesá.

Nadějí a možná i zkázou

Nikdo nepochybuje o tom, že umělá inteligence změní svět a přinese mnoha firmám pohádkové zisky. Různé studie předpovídají přínos v řádu procent světové ekonomiky, mezi jednotlivými sektory by umělá inteligence měla přinést nejvíce zdravotnictví, farmacii či automobilovému průmyslu.

Čtěte také

Což ovšem neznamená, že nepraskne současná bublina na akciových trzích, na kterou nejvíc doplatí drobní investoři. Mnoho z akcií technologických firem se nyní obchoduje blízko svých cílových cen, což naznačuje, že je velmi těžké zdůvodnit jejich současné ocenění vzhledem k jejich výhledu.

Minulé krize ukázaly, že propad cen o desítky procent je extrémně rychlý. A že rozhodně neplatí, že po každém pádu přijde vzestup cen. Rozhodně ne u akcií těch samých firem.

Julie Hrstková, komentátorka Hospodářských novin

Umělá inteligence je nadějí a možná i zkázou lidstva. Prozatím se zdá, že je nadějí a potenciální zkázou mnoha peněženek.

Autorka je komentátorka Hospodářských novin

Spustit audio