Judista Krpálek obstál v badmintonu, boxu i kolové

16. listopad 2011
Zblízka

Lukáše Krpálka zná široká veřejnost jako jednoho z nejlepších judistů světa. O uplynulém víkendu všechny přesvědčil o svém celkovém sportovním nadání, to když se v Brně zúčastnil exhibice sportovců Jihomoravského kraje.

První zkouška sportovních dovedností čeká Lukáše na badmintonovém hřišti. V souboji dvou desetinásobných mistrů České republiky má sice navrch Petr Koukal, ale to proto, že některé míče létají kolem Krpálka takovou rychlostí, že je skoro nevidí, natož aby je odehrál.

Nakonec Lukáš obstál se ctí. „Bral jsem to tak, jak mi to přišlo pod ruku – podběračka, naběračka, prostě všechno,“ popisuje po zápase.

Jistota na tatami

To už však spěchá do šatny, aby se převlékl do kimona. A rychle zpátky, tentokrát na tatami, kde na souboj vyzývá boxera Lukáše Konečného. Chvíli s možným profesionálním mistrem světa hází vzduchem, aby se následně nechal svým jmenovcem také párkrát přehodit.

„Těmito technikami se Lukáš prosazuje na evropských i světových turnajích,“ přibližuje komentátor okolostojícím divákům dění na tatami.

„Vůbec nerozumím judistickým chvatům. Byl pro mě problém, když mě přehodil jednoduchým chvatem a pak mi řekl, abych udělal to stejné. Už jsem si z toho nic nepamatoval. Jen jsem viděl, jak mě drží, pak jsem byl chvíli ve vzduchu nebo na zádech. Zapamatovat si, co to bylo předtím za pohyby, pro mě bylo příliš obtížné,“ popisuje s úsměvem boxer Konečný.

Lukáš Konečný přehazuje jmenovce Krpálka

„Bylo vidět, že judo nikdy nedělal. Byl hodně plachý a nevěděl, co přesně má dělat. Ale na to, že to byla jeho první zkušenost s judem, si vedl celkem dobře, zasloužil by pochvalu,“ míní zase Krpálek.

Ring volný

To už se oba Lukášové přesunují k ringu. Pozor, ani tady by Krpálek nemusel být bez šance. S boxovacím pytlem má své zkušenosti.

„V hale, kde cvičím, máme i boxovací pytel. Já do něj občas tak akorát kopnu, když se mi něco nepovede. To je celé,“ směje se Krpálek.

Do svého protivníka judista nekope. Sice ho párkrát zasáhne soupeřova rukavice, ale nakonec se mu podaří použít jeden ze zažitých chvatů a Konečný končí na lopatkách.

„Musím říct, že nebýt juda, byl bych úplně vyřízený. Takhle jsem měl aspoň trochu šanci, ale jinak vůbec!“ říká Krpálek po zápasu.

Vratké kolo

Zdá se, že je se sportováním pro dnešek konec. Ale není. Lukáš totiž právě zahlédl mistry světa v kolové Hrdličku s Hasoněm a hodlá vyzkoušet jejich pracovní náčiní.

Lukášové Konečný (vlevo) a Krpálek po judistické exhibici

„Slušnej borec, co? Hlavně je normální,“ hodnotí svého „žáka“ oba kolisté. Krpálek sice chvíli chytá balanc, pak však na vratkém kole vystřihne několik takřka krasojezdeckých figur.

„Tak to vypadá, že umím všechno, ale ve finále vlastně nic. Na horském kole dokážu stát na místě, ale na tomhle to vážně nejde, je to vratké. Klobouk dolů před oběma pány, že to umí – a ještě u toho dávají góly,“ neskrývá obdiv k Hrdličkovi s Hasoněm judista.

„Den tady v Brně s ostatními sportovci jsem si úplně maximálně užil. Jsem moc rád, že jsem přijel. Doufám, že příští rok se zúčastním znovu,“ hodnotí sportovní exhibici Lukáš Krpálek.

A věří v to i všichni přítomní. Vždyť za rok už by se na bicyklu na kolovou mohl mladý judista prohánět s olympijskou medailí na krku.


Zvětšit mapu: sportovní exhibice se konala na brněnském Výstavišti

autor: pka
Spustit audio