Jsou tiší, mají poškrábané rohovky a chybí jim zuby, popisuje stav psů z množírny chovatelka

2. únor 2018
Zprávy z

Víc než 200 týraných psů, které veterináři ve středu našli u chovatelky v Kamenici nad Lipou, postupně prochází lékařským vyšetřením. Chovatelka psy držela v klecích. Jsou zanedbaní, nemocní a mají přerostlé drápy. Teď se o ně stará víc než deset útulků z celé republiky. Jedním z lidí, kteří o psy pečují, je i cvičitelka a chovatelka psů Adéla Šroubková.

„Já mám pět těch pejsků z množírny a jsou to čivavky nebo kříženci čivav. Odhadem tam mám čubinu zhruba od dvou let a jedna je tak třináctiletá. Krom toho ty pejsci jsou skoro bez zubů, takže tam se bude věk těžko odhadovat,“ říká.

Čtěte také

Moc neštěkají, co? Jsou takový tichý …
Ne, oni ty čivavy moc neštěkají. Zvlášť z množíren nebývají uřvaný. Ono bude trvat opravdu v řádu měsíců, než se vůbec rozštěkají.

Můžete říct, jak na tom byli, když jste si pro ně přijela do té Kamenice nad Lipou?
Mně je teda sem přivezli. Pejsci byli zablešení, zasvrabené, špinaví, přerostlý drápky, což teď taky budeme řešit na veterině. Někteří mají léze v očích, protože mají poškrábanou rohovku. Zdravotně ani psychicky na tom nejsou dobře. Krom toho u těch fen bývají často záněty děloh, protože jak často rodily, tak organismus to už pak nezvládá, a nadále potom socializovat a naučit je vůbec na péči, na lidi, na venčení.

Vy už se o pejsky z množíren staráte několik let. Můžete říct, jak dlouho třeba trvá, než se úplně uzdraví?
Někteří jsou nemocní celý život. Každopádně bývá to kolem měsíce, kdy je máme zdravotně tak v pořádku, aby se dali dát do nové rodiny. Psychicky to bývá horší, tam to může být v řádu i půlroku, roku.

Léčba každého z těchto pejsků vyjde minimálně na 25 tisíc korun. Až se uzdraví, budou se jich moct ujmout noví majitelé.

Údajná množírna psů v Kamenici nad Lipou
autor: jar
Spustit audio