Jsou konzervovaná rajčata zdraví prospěšná? Nakolik se bát plísní v plechovkách? A který výrobek je nejrajčatovější?

17. květen 2022

Rajčata v plechovce jsou považována za zdravou alternativu k rajčatům čerstvým. Navíc použití konzervovaných rajčat, ať už celých, sekaných nebo pasírovaných, velmi podstatně šetří čas při přípravě jídla. Laboratorní analýzy organizace dTest však přinesly zklamání. Plechovky obsahovaly výrazné množství plísní i rezidua pesticidů.

Rajčata patří k potravinám, u nichž je vysoká pravděpodobnost, že se setkají s plísněmi, které produkují škodlivé mykotoxiny. Jejich nepříjemnou vlastností je to, že zůstávají v napadeném rajčeti i poté, co plíseň z povrchu zmizela a není vidět. A nezničí je bohužel ani tepelná úprava.

Čtěte také

Přítomnost mykotoxinů potvrdily i laboratorní analýzy spotřebitelské organizace dTest, která otestovala 11 výrobků sekaných rajčat v plechovce. „I když limity mykotoxinů zatím žádná legislativa neupravuje, naše testy je objevily v takovém množství, které už není bezpečné,“ potvrzuje redaktor Jan Maryška. Jak k takovému zjištění organizace dTest došla?

Mykotoxiny a pesticidy

„Výsledky jsme porovnávali s hodnotami, které se považují za bezpečné při každodenní konzumaci. Vypočítali jsme tedy hodnotu denního příjmu pro 70kilogramového konzumenta. Bohužel jsme ve dvou výrobcích našli takové množství mykotoxinu, které by bezpečnou hladinu naplnilo velmi snadno. V jednom případě by stačilo sníst pouhou necelou půlku konzervy.“

Čtěte také

V případě pesticidů byly výsledky o mnoho pozitivnější. „Pesticidy jsme nacházeli jen v malém množství, které bylo hluboko pod limity. Jediným rozčarováním byly zbytky pesticidů u dvou výrobků, které se prodávaly v bio kvalitě. Ze zdravotního hlediska nejde o žádný problém, v bio výrobcích by se ale objevovat neměly,“ upozorňuje redaktor dTestu.

Výsledky dTestu:

  • Chuťově nejlépe dopadla značka Tesco.
  • Nejhorší známku si za obsah nežádoucích látek odnesla rajčata značky Happy Frucht.
  • Druhou nejhorší známku obdržela za obsah nežádoucích látek rajčata značky Lidl/Freshona.

Opravdu z rajčat?

Důležitou součástí testu bylo i to, kolik rajčat se do konzervy dostalo. Ukázalo se, že 100 gramů všech výrobků bylo vyrobeno z více než 100 gramů rajčat. Nejrajčatovější ovšem byly výrobky značky Tesco.

Kromě obsahu rajčat hodnotitele také zajímala intenzita červené barvy, která souvisí s kvalitou rajčat a s obsahem barviva lykopenu. „U tohoto barviva, které se považuje za antioxidant, je pozitivní, že se do těla dostává mnohem lépe, když konzumujeme rajčata tepelně upravená, tedy i ve formě konzerv nebo kečupu.“

Spustit audio

Související