John Lennon na chvíli křesťanem?

7. leden 2007
Křesťanský týdeník , Křesťanský týdeník

Na internetových stránkách magazínu Christianity Today jsou informace o dvou knihách, jež rozebírají osudy členů Beatles po rozpadu skupiny. Obě tvrdí, že John Lennon prožil v 70. letech krátké obrácení na křesťanskou víru. Mělo se to stát v době, kdy bydlel v New Yorku ve slavné Dakota Building. Tehdy se s nikým příliš nestýkal, žil v ústraní a sledoval americké televizní evangelisty.

V jednom okamžiku - mělo to být v roce 1977 - pak údajně prohlásil, že se stal znovuzrozeným křesťanem. Podle jednoho z autorů Roberta Rosena měl mít hlavní vliv na jeho život v tomto krátkém období před smrtí známý americký kazatel Billy Graham - tvrdí to v knize, pojmenované po jedné z písní Beatles "Nowhere Man" - tedy člověk odnikud.

Další autor, Geoffrey Giuliano, tvrdí v knize nazvané "Lennon v Americe" to samé, přidává ovšem ještě vliv dalšího televizního evangelisty Pata Robertsona. Podle obou autorů John Lennon ve svých rozhovorech s úzkým okruhem lidí kolem sebe neustále opakoval věty jako "sláva Pánu" nebo "díky, Ježíši". Shodují se ovšem i v tom, že dané období bylo velice krátké. Podle Giuliana trvalo několik měsíců, podle Rosena zhruba dva týdny.

Zajímavý je ale především zdroj těchto informací. Jednak to jsou lidé, kteří se pohybovali v Lennonově společnosti v posledním období jeho života, jednak jsou to zápisky z jeho deníku, který ale nebyl nikdy zveřejněn. Krátce po Johnově zavraždění se ale deník dostal do oběhu, než ho získala zpět vdova po Lennonovi Yoko Ono. Existence deníku je dávno známá, ale zatím z něj nikdy nikdo necitoval. I pro zmíněné dva autory je to zatím nemožné, takže přímé citace obcházejí a odvolávají se na zprostředkované zdroje. Je to totiž i právní záležitost.

Podle Rosena John Lennon ve svém náboženském zanícení namaloval dokonce kříž a zkušenost pro něj byla natolik silná, že ji okamžitě sdělil své manželce. Podle Giuliana, který napsal o Beatles celou řadu knih, se Lennon dokonce rozplakal, řekl, že je znovuzrozený, šel dokonce do kostela a svého syna Seana vzal do kina na křesťanské představení. Na křesťanskou linku důvěry pak zavolal s prosbou o modlitby kvůli svému zdravotnímu stavu a problémům v manželství.

Zajímavé je, že první manžel Yoko Ono Anthony Cox se stal evangelikálním křesťanem. Guliano tvrdí, že právě Yoko Ono byla velice vyrušena Lennonovými popisy duchovních zážitků. Zčásti prý i proto, že začal kritizovat její zájem o okultní záležitosti. Prý ji také nutil, aby s ním sledovala televizní evangelisty.

Podle Giuliana Yoko Ono nakonec zvítězila a poslední období života Johna Lennona je spojováno s písní Imagine, kde zpívá: "Představ si, že není žádné nebe, je to lehké, když to zkusíš." Jejich společný život se točil kolem astrologů či numerologů. Z Lennonova křesťanského období prý ale existuje píseň s názvem "Spasil jsi mou duši". Dva roky nato napsal Lennon parodii s názvem "Sloužit sobě", což byla jeho reakce na křesťanské obrácení Boba Dylana a jeho píseň "Musíš někomu sloužit".

Na rozdíl od ostatních členů skupiny Beatles byl Lennon vychováván ve formálně křesťanském prostředí. Chodil do nedělní školy v kostele svatého Petra v liverpoolském Wooltonu. Možná právě tyto zážitky z dětství ho vedly k tomu, že Ježíše považoval za osobu, se kterou se porovnával, když řekl zmíněnou větu o popularitě Beatles, nebo se s ní identifikoval, například v Baladě o Johnovi a Yoko, nebo ji odmítal, například v písni "Bůh", kde zpívá, že nevěří v nikoho, včetně Ježíše.

V posledních rozhovorech před smrtí John Lennon Ježíše nepřímo zmiňoval. Například v interwiev z prosince 1980 s novinářkou z časopisu Newsweek prohlašoval, že je "zenový křesťan, zenový pohan a zenový marxista". A dodal, že stále čte Bibli. "Některá Ježíšova podobenství mi docházejí až teď," řekl novinářce Barbaře Graustarkové doslova.

autor: Daniel Raus
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.