Jitka Novotná představuje knihu Když vaří múzy

30. říjen 2014

Jídlo spojuje. I na to přišla Jitka Novotná, autorka kuchařky umělců s názvem Když vaří múzy. 16 osobností klasické hudby se v ní vyznává ze svého vztahu k jídlu a kulinářskému umění. Jsou mezi nimi například mezzosopranistka Dagmar Pecková, violistka Jitka Hosprová, dirigent Jiří Bělohlávek nebo tenorista Štefan Margita.

Proč dirigent Jiří Bělohlávek vymění občas taktovku za vařečku? Na čem si pochutná tenorista Štefan Margita? A co je specialitou Dagmar Peckové? To všechno se dozvíte v nové knize muzikoložky a moderátorky Jitky Novotné.


Kdo umí vášnivě přistupovat k umění, ten umí s vášní rozkrývat i jiné stránky života.

Kniha plná rozhovorů o jídle vznikala neuvěřitelné tři roky. Za tu dobu se změnilo mnoho věcí – včetně samotné Jitky Novotné.

„Vykřesala jsem v sobě vášeň pro jídlo, a to i díky náruživcům, s kterými jsem mluvila. Doby, kdy jsem se rýpala v jídle, jsou nenávratně pryč.“

Kniha Když vaří múzy neobsahuje pouze rozhovory se 16 osobnostmi, ale i recepty, které slavné osobnosti české hudební scény doporučují. Nejstručnější recept přitom dodal dirigent Libor Pešek. Posuďte sami!

„Některých lidí jsem se ptala na rčení, že ‚láska prochází žaludkem‘. A náš ‚chronický nejedlík‘, dirigent Pešek, řekl, že mu to připadá spíš jako komické rčení – a že na ženách rozhodně neoceňuje kuchařské umění, ale něhu a ženskost,“ usmívá se Jitka Novotná.

To, že historky o jídle odkrývají mimo jiné i osobnost toho, kdo je vypráví, dokazuje i příklad další múzy, kterou Jitka Novotná oslovila, tenoristy Štefana Margity. „Mluvili jsme spolu o La Scale a on vyprávěl: ‚Jednou se mi strašně nechtělo vystupovat… a kolegyně mi odvětila – mně se také nechce! A když se mi nechce, myslím na gáži!“

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autor: als
Spustit audio