Jiří Leschtina: Lobbing PPF pro rudou Čínu končí? Zůstat ve střehu je na místě

9. červenec 2022

Nový ředitel skupiny PPF Jiří Šmejc vyhlásil, že společnost končí s dlouholetým podnikáním v Číně. A je teď čistě věcí PPF, za jakých podmínek se podaří její společnosti Home Credit prodat svůj čínský byznys nebankovních půjček.

Čtěte také

Pro nás by ale měla být čínská kapitola v podnikání PPF zvlášť varovným poučením. Především v tom, jak finanční gigant zcela závislý při svém podnikání v Číně na státních regulacích a libovůli komunistické vlády v Čechách přičinlivě opečovával a vylepšoval obraz rudé Číny. To všechno s nasazením a úskočností, za jakou by se nemuseli stydět ani zaměstnanci čínských ambasád, šířící v zemích své působnosti podle doktríny Si Ťin-pchinga ten „dobrý příběh Číny“.

Už v roce 2016 vystoupil na akci Prague Business Forum šéf Home Creditu Jiří Šmejc s pročínským projevem, kdy v zemanovském stylu „krtečkovského“ podkuřování pravil: „Snažíme se učit každý den, jak naši čínští přátelé přemýšlejí, a oni se snaží učit od nás. Jsme v Číně úspěšní, protože se snažíme naslouchat.“

Vylepšování obrazu

Dnes přesně víme, čím byl tento úspěch vykoupen. Nikoliv jen nasloucháním, ale přímo podvolením se požadavkům komunistického vedení. PPF, aby si uchovala přízeň Pekingu, vytvořila a financovala v Česku skrytou síť odborníků, novinářů a politiků, aby ovlivnila širokou veřejnost ve prospěch Číny.

Čtěte také

Tato vlivová chobotnice, kterou odhalil web Aktuálně, byla neobyčejně rozsáhlá, činorodá a důsledná ve své službě komunistickému režimu. Společnost Home Credit dlouhodobě platila PR agenturu, která zřídila a obhospodařovala pročínský web. Jeho ředitele vodila jak na drátku, připravovala mu podklady pro články a rozhovory, trénovala ho pro televizní vystoupení.

Píáristé také účtovali Home Creditu spousty hodin za diskreditaci a monitoring kritiků čínského režimu. Agentura například podrobně mapovala působení důsledného kritika Číny, senátora Pavla Fischera. Ale také organizovala a brífovala opoziční zastupitele útočící na pražského primátora Hřiba za ukončení smlouvy s Pekingem.

Krátce předtím, než novináři vynesli na světlo celou tu mašinérii na vylepšení image čínských komunistů, napsal již zesnulý šéf PPF Petr Kellner ve výroční zprávě společnosti: „PPF nemůže a nechce, ač je z toho někdy podezírána, vstupovat do politiky.“

Zůstat ve střehu

O několik měsíců později jsme byli postaveni před burcující odhalení: nejbohatší Čech v zemi systematicky pracoval na obratu české zahraniční politiky. Ve spojení s pročínským prezidentem Milošem Zemanem, se kterým se dostal až k čínskému vůdci Si Ťin-pchingovi, se pokoušeli Petr Kellner i s Jiřím Šmejcem ovlivnit českou společnost ve prospěch nejlidnatější země světa, ovládané komunistickou diktaturou. A to nikoliv z ideového přesvědčení, ale kvůli tomu, aby zachovali svůj nejlukrativnější byznys, ke kterému v Číně potřebovali komunistickou licenci.

Jiří Leschtina

Pokud nyní Jiří Šmejc oznamuje ústup PPF nejen z Číny, ale i z Ruska, lze to s jistou úlevou vnímat i jako odpískání zakonspirované pročínské kampaně. To nic nemění na tom, že když už víme, jak úporně je schopna společnost PPF jít kvůli svému byznysu i proti bezpečnostním zájmům státu, stojí za to zůstat ve střehu.

Autor je publicista

Spustit audio

Související