Jiří Dědeček: K protestsongům mě vede rozčilení. Na některé politiky nic než nekorektnost neplatí

15. listopad 2021

Písničkář, básník, spisovatel a překladatel Jiří Dědeček nedávno vydal sbírku Slonbidlo a ti druzí. Spolupracoval na ní s ilustrátorkou Anetou Žabkovou a zamýšleli ji jako knížku pro děti. Smysl a humor v ní ale najdou i dospělí. Z čeho vychází Dědečkova tvorba? A proč je pro něj důležitá svoboda?

Kde se ve vás bere touha něco říct?

Impulsy u mě vychází z formální stránky jazyka. Často je jediným impulsem rým – něco se legračně rýmuje a mě to donutí vytvořit celé čtyřverší. Třeba: „Je lhostejno, kam že lezem, lezem-li tam s lamželezem...“

Píšete básně pro děti, ale přijde mi, že jsou spíš pro dospělé...

Podstatou celé mé tvorby bylo, je a bude, aby byla pro všechny generace. I děti si v ní najdou svoje, ale snažím se kráčet ve stopách Emanuela Frynty. Ten psal básničky, které pobavily děti, ale měly několik dalších rovin, na něž reagovali dospělí. Mě v tomto směru povzbudily vlastní dcery: dětské žvatlání je nádherné, volné, čisté a nefalšované... Dokázal jsem si s holčičkami povídat a poslouchat jejich bezděčné vejšplechty, na které se já tolik nadřu.

Jak se rozhodujete, zda napíšete báseň pro děti, nebo protestsong?

Zapisuju si, co mi táhne hlavou a postupně vznikají okruhy, ke kterým kterým se vracím. K protestsongům mě vede rozčilení. Když není po mém, rozhořčím se a používám vulgarismy. Na činy některých politiků neplatí nic jiného než nekorektnost. Oni jsou také nekorektní: demagogičtí, vysmívají se lidem. Je to jediná zbraň, kterou proti nim mohu použít.

Co vás baví na nonkonformních lidech, jako byli Vian nebo Brel?

Vnímám u nich společný rys zoufalé touhy po svobodě. Té se dosahuje tím hůře, čím je společnost rozvinutější a početnější. Přesto po ní všichni toužíme, je to motto téměř všech Formanových filmů, Vianových a Brassensových písní. Já to mám od šesti let, kdy jsem ve škole těžce nesl patos provázející svátek dne učitelů. Něco se ve mně vzbouřilo a já běhal a křičel „dneska je svátek prasat!“

Co znamená svoboda pro vás?

Moje představa svobody je žít si podle vlastních představ a nikomu tím neubližovat. Protože jsem písničkář, výraz svobody v díle je pro mě důležitý. A svobodou vnímám s rizikem že se ztrapním, lidé mě budou nenávidět, budu jim třeba odporný... ale mohu si zpívat, co uznám za vhodné. To je pro mě svoboda.

Odkud pochází inspirace k hravým Dědečkovým veršům? Jak zneužil básníka Angela Poliziana? A co si myslí vulgarismech? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lucie Výborná ,

Související