Jiří Berounský: Zeman podle průzkumů nadále rozděluje společnost. Jádro jeho voličů je ale stabilní

8. září 2015

Agentura ppm factum uveřejnila výsledky průzkumu, jak souhlasí lidé s prezidentovými aktivitami a názory. Průzkum provedla v polovině srpna a zúčastnilo se ho přes 900 občanů.

Výsledky odrážejí kontroverznost našeho prvního občana, ale jsou zároveň dobrým obrazem názorů občanů.

Začněme s těmi, kde převažuje kritické, nebo velmi kritické hodnocení chování hlavy státu. Komentuji data agentury, uveřejněná v Lidových novinách.

Podařilo se prezidentovi sjednotit společnost? Dvě třetiny respondentů se domnívají, že nikoli, necelá třetina má za to, že se mu to podařilo. Obdobné rozložení názorů panuje i v otázce zlepšení politické kultury v zemi.

O něco příznivější, byť stále velmi negativní, je jeho hodnocení v otázce vhodného reprezentování země v zahraničí. Ale jen o málo – o několik procent – převažuje kritický názor na vztah prezidenta k Rusku nebo k Číně, na rozdíl od názorů snad všech novinářů a intelektuálů, což je otázka k zamyšlení. Prezidentovo vystupování na veřejnosti odsuzuje přes polovinu občanů.

Čtěte také

A teď ta souhlasná, i když ne vždy povzbudivá hodnocení. Takřka tři čtvrtiny občanů podle průzkumu souhlasí s prezidentovým názorem na imigraci a uprchlíky; prezident je však k nim velmi neúprosný.

Islámský stát odmítají takřka dvě třetiny populace – můžeme-li průzkum takto zobecnit – zatímco jedna čtvrtina – což je vzhledem k ukrutnostem, páchaným tímto netolerantním muslimským společenstvím – jej toleruje. To je hodně.

Prezident Miloš Zeman obvinil některé západní země, že jsou prý více xenofobní než Češi, protože mají velké strany odmítající přistěhovalectví

A když už jsme u zahraničí: Přes polovinu dotázaných souhlasí se Zemanovým pozitivním vztahem k Evropské unii a jen asi jedna třetina je proti.

V tematice domácí politiky takřka dvě třetiny respondentů souhlasí s prezidentovým názorem pojmenovávat bez zbytečné korektnosti problémy tohoto státu; více než jedna třetina je však proti.

Podobné rozložení hlasů je i u otázky zájmu o jednotlivé kraje a řešení problémů obyčejných lidí. Zavedení debaty o domácí ekonomice považuje za potřebné přes polovinu respondentů, více než jedna třetina s tím však nesouhlasí

Co je však velmi zajímavé: Jakékoli Zemanovy propady v křivce jeho popularity – po ztrátě stability u korunovačních klenotů, po povolební lánské schůzce, po slovních sprostotách při hodnocení skupiny Pussy Riot – se časem vyrovnávají a křivka se vrací na svou původní úroveň.

Jeho voličské jádro je velmi pevné – mnozí lidé mají konečně svého prezidenta, který mluví jako oni. Přece nemůže být tak špatný…

Spustit audio