Jihočeský folklorní festival Kovářov 2012

16. květen 2012

Zveme vás poslední květnový víkend od 25. do 27. května do jižních Čech, bohatých na lidovou kulturu a množství folklorních souborů, na Jihočeský folklorní festival Kovářov.

Festival prezentuje jihočeské lidové umění ve všech jeho podobách, potěší vás krásné kroje, tance, písně, poznáte tradiční lidová řemesla i regionální gastronomii. Iniciátorem vzniku festivalu byl před sedmnácti lety místní soubor Kovářovan, který se svou dětskou odnoží souborem Kovářovánek obnovuje a udržuje v obci a okolí původní lidové zvyky a je partnerem příhraničního projektu vzájemné spolupráce v oblasti lidové kultury s dolnorakouskými a hornorakouskými sousedy.

Páteční program festivalu je věnován zejména dětskému publiku, pro které je v Kovářově připraveno vystoupení dětských folklorních souborů, soutěže, hry a řemeslné dílny, kde si děti mohou vyzkoušet např. práci s hlínou, točení na hrnčířském kruhu, vyrobit si keramické předměty, zdobit perníky nebo se seznámit s černým řemeslem. Místní soubor Kovářovánek si přizval k vystoupení dětské folklorní soubory Bárováček a Malý Furiant z Českých Budějovic, Blaťáček ze Ševětína, Bystřinku ze Zlivi, Javoráček z Lomnice nad Lužnicí, Pomněnku z Tvrdonic z Jižní Moravy a soubor z Rakouska.

V sobotu ráno se zaplní kovářovská náves jarmarečními stánky. V poledne bude k dobré pohodě vyhrávat Kovačka z Milevska a po slavnostním krojovém průvodu všech účinkujících se na pódiu vystřídají ve svých vystoupeních folklorní soubory Kovářovan, Doudleban z Doudleb, Libín z Prachatic, Písečan z Písku, Soběslavská chasa mladá a Jitra ze Soběslavi, Javor z Lomnice nad Lužnicí, Lučina z Úsilného, Stražišťan z Pacova a Malý Furiant, Pomněnka a rakouský host. Celodenní program ukončí Posezení pod kaštany s muzikami zúčastněných souborů. V neděli pozvou pořadatelé návštěvníky a zájemce do kovářovské barokní fary na prohlídku Česko-rakouského centra rozvoje lidových tradic.

autor: zuf
Spustit audio