Jihlavu zřejmě čeká historicky první referendum. Kvůli spalovně odpadů

22. červenec 2014
Zprávy z

Jihlava bude možná muset vypsat kvůli výstavbě spalovny odpadů historicky první referendum. Požaduje ho 4575 obyvatel města, kteří připojili svůj podpis pod petici. Zástupci občanského sdružení Společně pro Vysočinu ji včera předali magistrátu.

Aby zastupitelstvo referendum vyhlásilo, musí petice obsahovat deset procent oprávněných voličů, tedy asi 4200 podpisů.

Úředníci teď celou petici zkontrolují, a pokud budou údaje v pořádku, musí ze zákona referendum vypsat.

Aktivisté navrhují, aby hlasování proběhlo společně s volbami do zastupitelstva, tedy 10. a 11. října. Podle tajemníka magistrátu Lubomíra Dohnala by v takovém případě mohly v Jihlavě nastat technické problémy v 17 volebních okrscích.

„Zákon nám říká o důstojnosti prostředí, které máme mít k této volbě. To znamená, že tam musí být v tomto směru dva zapisovatelé, dvě komise, čtyři hlasovací schránky, dvě plenty,“ upozornil Dohnal. Magistrát ale podle něj udělá všechno, co mu ukládá zákon.

Otázky v referendu jsou připravené tři. Týkaly by se výstavby spalovny, pak recyklace odpadu a také zvýhodnění pro ty, kteří odpad třídí.

Primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal a člen občanského sdružení Společně pro Vysočinu Vít Prchal

Hlavně se mluví o spalovně. Pokud by se Jihlava vydala cestou výstavby menší spalovny, hrozí podle Matěje Mana, předsedy sdružení Společně pro Vysočinu, třeba toto riziko.

„Spalovny malých rozměrů a malých technologií nejsou vyzkoušené a jsou dost problematické. A pokud by něco podobného vyrostlo v Jihlavě, tak bychom byli nějaké inkubátor, byli bychom v podstatě pokusné město.“

Matěj Man ale také dodal, že z pohledu Evropské unie je spalovna lepší na nakládání s odpady než skládka.

Spalovny fungují třeba v Brně nebo v Liberci. Primátor Jihlavy za ODS Jaroslav Vymazal včera řekl, že aktivisté sice sebrali podpisy, ale nepředložili žádný návrh, jak s odpady ve městě nakládat.

Aktivisté hovoří o tom, že pokud se chce město výstavbě spalovny vyhnout, musí co nejvíc snížit produkci odpadu a maximálně recyklovat.

autor: jak
Spustit audio