Ježíškova vnoučata jsou opět tady. Osamělým seniorům plní tisíce přání

13. listopad 2019

Projekt Ježíškova vnoučata znovu odstartoval. Během prvního dne se díky němu začalo plnit přes 7 tisíc přání. Právě tolik si jich lidé už zarezervovali.

Projekt Ježíškova vnoučata se letos koná už počtvrté. Jako každoročně pomáhá plnit desetitisíce přání seniorů po celé republice. 

Princip je jednoduchý. Stačí se podívat na web www.jeziskovavnoucata.cz, vybrat některé z přání, která ještě čekají na splnění, zarezervovat si ho a nakonec i splnit. 

Jak splnit přání?

  1. Jděte na web www.jeziskovavnoucata.cz.
  2. Vyberte, zda chcete vybrat přání, nebo splnit zážitek, a klikněte na tlačítko.
  3. Vyberte si ze seznamu volných přání nebo zážitků.
  4. Vyplňte formulář, který se po kliknutí zobrazí, a počkejte na potvrzovací e-mail. Jakmile dorazí, klikněte na potvrzovací link.
  5. Po potvrzení vám přijde e-mail s podrobnostmi. 

Jak říká ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu Jan Pokorný, Ježíškova vnoučata se oproti loňskému ročníku příliš nezměnila. „Přání se někdy opakují, některá jsou velmi originální. Na webu jich je zatím 6,5 tisíce,“ popisuje.

Knihy, káva i dobrné víno

Do projektů se každoročně zapojují stovky domovů pro seniory po celé republice, jejichž klientům pak dárci plní přání. Letos už se přihlásilo přes 800 domovů, další se stále mohou připojit na adrese www.jeziskovavnoucata.cz. 

Historicky prvním domovem, který se projektu zúčastnil, byl už před čtyřmi lety domov pro seniory v Třebíči. 

„Nápad tenkrát poslala mailem Olinka Štrejbarová (redaktorka Českého rozhlasu, pozn. red.). Líbil se nám, protože senioři jsou pořád trochu opomíjení. Nikoho tenkrát nenapadlo, že je spousta seniorů, kteří už nemají rodiny a Vánoce tráví sami a bez dárků,“ vzpomíná sociální pracovnice Eva Šebová.

„Její“ třebíčští senioři si podle ní letos přejí hlavně knížky, kávu nebo třeba dobré víno. „Jde o drobné dárky, ale přinesou velkou radost,“ upozorňuje.

autor: als
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.