Jestli jsme v říjnu mluvili o energetické krizi, tak teď se dostáváme do megakrize, hodnotí ekonom Křeček

16. prosinec 2021

Ceny za energie boří další rekordy. Poslancům nově opozičního hnutí ANO se přitom ve středu nepodařilo sněmovnu přesvědčit, aby projednala odpuštění DPH na energie, které by mohlo při dalším růstu cen odběratelům ulevit. „Je to dlouhodobý problém a vláda pár dní před odchodem připraví zákony, které jednak odporují evropské legislativě a zároveň znamenají obrovské náklady pro rozpočet. Taková aktivita je k smíchu,“ kritizuje místopředseda nové sněmovny Jan Skopeček (ODS).

Jan Skopeček, poslanec na kongresu ODS

„Každý rozumný člověk musí chápat, že jde jen populistický krok, kterým chce hnutí ANO zahájit svou opoziční roli. S realitou a snahou řešit situaci to nemá cokoliv společného,“ tvrdí.

Skopeček má za to, že je třeba finanční pomoc občanům v energetické krizi adresně cílit a „nevystřílet si náboje“ snížením sazby DPH v začátku. Očekává totiž další zhoršování situace, které má pramenit z unijní Zelené dohody. Tu coby předseda vlády podepsal právě Andrej Babiš (ANO), upozorňuje občanský demokrat.

Čtěte také

Hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček se Skopečkem nesouhlasí: „Bohužel vidíme, že se zase politikaří. Jsme v energetické krizi a já se obávám, že si to někteří politici neuvědomují. Ve zrušení DPH a poplatku na obnovitelné zdroje bychom měli pokračovat, dokud se nevytvoří lepší nástroj.“

Aktuální situaci připodobňuje k povodním, kdy je nejlepší přivézt čerpadla a vodu ze zatopených domů odčerpat. „Když ale čerpadla nejsou, tak se musí vzít do ruky kýbl,“ glosuje s tím, že jakmile technika dorazí, kbelíky na odlévání se mohou zase zahodit.

Bohužel vidíme, že se zase politikaří. Jsme v energetické krizi a já se obávám, že si to někteří politici neuvědomují.
Štěpán Křeček

Křeček apeluje, že nouzi, do které se lidé kvůli rostoucí ceny energií mohou dostat, je třeba řešit okamžitě. Skopečkovo „vystřílení nábojů“ proto považuje za zvláštní argument. Než se vytvoří skutečně fungující cílená pomoc, mohou být lidé dlouhé měsíce ve vážných problémech.

Štěpán Křeček, ekonom

„Aktuálně je situace na burze opravdu šílená. Jestli jsme v říjnu mluvili o krizi, tak se teď dostáváme do megakrize – nyní se obchoduje megawatthodina za 209 eur, což je ještě více než v říjnu, kdy to bylo kolem 164 eur.“

Obnovitelné zdroje porostou

Ekonom ale odmítá tvrzení Jana Skopečka, že cena energií bude v důsledku Green Dealu růst ještě několik následujících let.

Čtěte také

„Jsme v situaci, kdy jsme cenu vyhnali velice silně nahoru. Může za to zvýšená poptávka po pandemii, nepřízeň počasí, ale i to, že na trh vpadli spekulanti. Ovšem to všechno nejsou dlouhodobé faktory,“ vidí přece jen naději. 

I když Křeček souhlasí s tím, že poptávka po elektřině se v důsledku přechodu na elektromobilitu bude zvyšovat, zároveň dojde k navyšování kapacity obnovitelných zdrojů, připomíná.

Hosty byli:
Viktor Daněk, zpravodaj v Bruselu, Český rozhlas
Jan Skopeček, ODS, místopředseda Sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities
Daniel Hůle, vedoucí programu Kariérní a pracovní poradenství Člověka v tísni

„A produkce z obnovitelných zdrojů je dnes výrazně levnější než aktuální tržní cena. Jakmile tedy budeme do sítě dostávat nové druhy energie, měla by cena postupně začít klesat.“

Strašit tím, že za dva až tři roky budou energie ještě dražší než dnes, je mimo realitu, myslí si ekonom. Přestože příští zima by ještě mohla přinést nepříjemnosti, delší výhled už vidí nadějněji.

Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Martina Matějky.

autoři: Martin Matějka , marz
Spustit audio

Související