Jedno jméno, jeden osud: v Chlumci nad Cidlinou přibyde pět Kamenů zmizelých

5. září 2023 13:00

Památku dalších pěti obětí holocaustu si připomínají v Chlumci nad Cidlinou. Na tamní ulice přibyde pět takzvaných Kamenů zmizelých.

V Chlumci nad Cidlinou pokládají dalších pět Kamenů zmizelých. Město tak uctí památku pěti chlumeckých občanů, kteří se za druhé světové války stali obětí holokaustu. 

V Chlumci nad Cidlinou pokládají další Kameny zmizelých

V domě v Palackého ulici číslo 79 žil Otto Švelb, který byl ve svých sedmačtyřiceti letech transportem českých Židů deportován do Terezína a následně do Treblinky, kde stále ještě v roce 1942 zemřel. Další tři kameny budou v Čelakovského ulici před domem s číslem popisným 43 připomínat rodinu Fišerových, kteří byli odvlečeni do koncentračních táborů, kde zahynuli - a to včetně jejich čtyřletého syna. A poslední pátý kámen položí na Klicperově náměstí číslo 12 na památku Vilemíny Weissové, kterou potkal stejný osud a v roce 1942 byla zavražděna v Treblince.

Kameny zmizelých, takzvané Stolpersteine, se ale v Chlumci nepokládají poprvé

V Chlumci nad Cidlinou pokládají další Kameny zmizelých

Je to tak, poprvé je tu položili už vloni. Letošní akce je ale výjimečná tím, že se pokládání účastní přímo autor celého projektu, německý výtvarník Günter Demnig. Ten položil první kámen před radnici v německém Kolíně nad Rýnem už v roce 1992 a od té doby si nejen v Německu, ale v dalších víc než dvaceti zemích připomněli jména už více než 67 tisíc obětí holocaustu. Günteru Demnigovi bude v říjnu už 76 let a místa, na která osobně jezdí projekt podopřit, si už pečlivě vybírá - a že si letos zvolil mimo jiné právě i Chlumec nad Cidlinou, berou místní jako velkou poctu.

Jak vlastně takový položený kámen vypadá?

Každý kámen připomíná jedno jméno, jeden osud. Mottem je citát z Talmudu, tedy soupisu rabínských diskuzí, týkajících se židovského zákona, který říká, že člověk je zapomenut tehdy, když je zapomenuto jeho jméno. A aby se právě tohle obětem holocaustu nestalo, je tu právě tenhle projekt -tedy Kameny zmizelých.

autoři: Tomáš Lörincz , FRE
Spustit audio

Související