Je škoda, že světové akce nejsou na místech, kam patří, shodují se biatlonisté Davidová a Krčmář

26. listopad 2021

O víkendu odstartuje nová biatlonová sezona. Jak se na ni těší dva nejlepší čeští biatlonisté mistryně světa Markéta Davidová a obhájce olympijského stříbra Michal Krčmář? Kolik procent na závodech dělá hlava a kolik lyže? Jaký je rozdíl mezi závodišti Světového poháru? A dá se skloubit profesionální sport a studiu? Poslechněte si celý Speciál Radiožurnálu Sport!

Vás letos čeká premiéra v Pekingu na olympijských hrách. Jak se na to těšíte? A obáváte se toho, že jste tam nikdy nebyli, což je před takovou akcí něco nevídaného?

Markéta Davidová: Já musím říct, že jsem spíš zvědavá, co bude pravda z toho, co se říká. 

A co se říká?

Michal Krčmář: Že tam fouká.

Markéta Davidová: Že tam fouká, že to je vysoko a že je to spíše na jedna,jedna.

Já se přiznám, že nejsem úplně odborníkem na běžecké lyžování. Mohli byste prosím vysvětlit, co je to jedna, jedna? 

Michal Krčmář: Používáme to, když kopec není tolik prudký, například mírnější kopec, nebo rovina, kde fouká protivítr. 

Markéta Davidová: A pícháme na každý jeden odraz.

Čtěte také

A co ten Peking?

Markéta Davidová: Já jsme spíš zvědavá a musím říct, že mě nestresuje to, že jsem tam nebyla. Nemyslím si, že by mě to nějak ovlivnilo.

Michal Krčmář: Souhlasím, pokud tam člověk přijede připravený udělat medaili, tak je mu jedno, jestli tma byl dvakrát, třikrát, nebo poprvé. Momentální výkon bude mnohem důležitější. 

Jste ale zvyklí mít o závodištích nějakou základní sadu informací a z Pekingu se sem toho moc nedostalo. Mluvil o tom i váš trenér Ondřej Rybář. Jak se díváte na to, že si informace drží pro sebe?

Michal Krčmář: Mně to trochu připomíná letní olympiádu v Pekingu, kdy čínští sportovci a stát dělali maximum pro to, aby domácí závodníci uspěli. I před zimní olympiádou dělali maximum, aby nabrali odborníky ze světa. Možná je tou součástí jejich plánu, ale nemyslím si, že na tom budou lépe než ostatní závodníci. 

Švédští biatlonisté hodně kritizovali to, že Čína hostí olympijské hry. Co si o tom myslíte vy?

Markéta Davidová: Já jsem o tom něco četla a myslím si, že mají pravdu. Trochu mě mrzí, že se olympiády nedělají v areálech, které jsou už vystavěné. Když se řekne zimní sport, tak si asi nikdo nepředstaví Čínu. 

Michal Krčmář: Je to o penězích.

Markéta Davidová: Je to škoda, že se světové akce nedělají na místech, kam patří, kam to zapadne a kde to využijí další tisíce lidí.

Michal Krčmář: V tomhle naprosto souhlasím. Co se týče lidských práv, tak je to ožehavé téma. Já jsem se k tomu už jednou vyjádřil. Nemyslím si, že sportovci jsou lidé, kteří s tím dokážou pohnout, nebo budou s tímto tématem hýbat. Je ale důležité na to upozornit. Mají tam s tím problém. Na druhou stranu z mé pozice nepřipadají v úvahu myšlenky na sabotování. Já jsem sportovec a tam, kam mi to dali, tak tam budu závodit. 

autoři: Jan Suchan , vla

Související